Digitalisering

Rättegång inleds mot piratsajt

Foto: Pixabay

I dag inleds rättegången mot de två män som misstänks ligga bakom piratsidan Swefilmer. Duon åtalas för brott mot upphovsrättslagen sedan de gjort drygt 1 400 filmer tillgängliga på nätet.

Rättegången, som hålls i Varbergs tingsrätt, var ursprungligen tänkt att genomföras i somras men fick skjutas upp i avvaktan på en dom i ett liknande fall i EU-domstolen. Bland målsägarna som företräds av Rättighetsalliansen finns bolag som Walt Disney, C More, Universal, SF och Warner Bros.

Utredningen har pågått en längre tid mot de två, en 26-åring som greps i Tyskland i fjol och en 22-åring från Kungsbackatrakten. 26-åringen mannen, som utpekats som huvudman bakom den populära strömningssajten, hade varit i häktad i sin frånvaro sedan sommaren 2015 när han greps i januari och överlämnades till Sverige. Han misstänks också för grovt penningtvättsbrott och beräknas ha tjänat över 14 miljoner kronor, bland annat i form av annonsintäkter. Pengar som åklagaren nu vill se förverkade, det vill säga att de ska tillfalla staten.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här