Rätt klädd för balen

2001-04-19 13:00  
Vår! Tiden då alla parkbänkar fylls av fågelmatande pensionärer. Tiden då ansökningshandlingar till praktikjobbet eller till höstens utbildning skall vara klara och skickade.

Tiden då det blir allt svårare att koncentrera sig på den där kursen och den där inlämningsuppgiften man verkligen borde göra?

För högskolestuderande markerar också en annan händelse solens återkomst: Vårbalen.

Från norr till söder drar studenter på sig frack eller balklänning. Skorna putsas och naglarna klipps - men hur är det egentligen med flugan? Vad för sorts handskar passar till klänningen? Ja, måste man bära frack eller långklänning överhuvudtaget?

Med hjälp av teknologerna Malin Sandström och Rune Westin snitslar Ny Teknik Student vägen mot den perfekta festkvällen.

Malin och Rune missar sällan ett tillfälle att klä sig i högtidsdräkt.

Det innebär frack för mannen och långklänning eller långkjol med överdel för kvinnan, vilket i akademiska sammanhang är den självklara klädseln till bal. Men ingen kan begära av en manlig student att han skall skaffa sig en frack om han redan äger smoking, så att gå i smoking är inget fel.

Är man lycklig ägare av en folkdräkt så kan man alltid ta på sig den - folkdräkt räknas som högtidsdräkt och alltså helt ok, om än ovanligt.

Helt korrekt sticker skjortmanschetten fram ungefär en och en halv centimeter under fracken.

Vit rosett, vit väst och vit näsduk i bröstfickan. Så skall det se ut! Vita handskar behövs inte, även om det ser extra elegant ut.

Svarta skor är en självklarhet för Rune. Inga klumpiga utan smäckra saker, gärna i lack. Då Malin bär handskar får Rune hålla koll på tiden. Har du inte som Rune ett elegant fickur, så går det bra med det vanliga armbandsuret.

Svart, vit, enfärgad eller mönstrad - för den långa balklänningen finns inga gränser. Malin har valt en klänning i blått med vidd i kjolen. Det är inget krav - men gör den lättare att dansa i. Just nu syr Malin själv på en ny klänning där livet kommer från en cocktailklänning köpt på secondhand. Ett bra tips om man vill komma lite billigare undan och kan tänka sig att sy kjolen själv. Annars kan man ta på sig sin finaste långkjol och kombinera med en snygg topp.

Har klänningen kort ärm eller ingen ärm alls kan du, om du vill, bära långa handskar.

Handskarna tas av vid måltiden, men vid hälsande, dans och samtal behålls de på. Vid måltiden läggs de i knät eller över aftonväskan som i sin tur hängs över stolsryggen eller läggs i knät. Efter måltiden dras handskarna på igen. Inga ringar, armband eller klockor om man vill bära handskar förstås.

Malin har ingen väska, men önskar att hon hade en liten för det allra nödvändigaste. Nu får hon lita på kavaljerens fickor.

Ett halsband eller ett vackert sidenband kompletterar klänningen.

Ett ytterplagg kan behövas trots de milda solstrålarna. Malin har en hemsydd yllecape och Rune har en knälång rock. Vill man vara riktigt traditionellt flott skaffar sig mannen en vit sidenhalsduk till ytterplagget, som skydd för frackens krage. Både cape och halsduk kan sägas vara lite väl mycket överkurs. Ta det ytterplagg du har - eller stå ut med att frysa.

Gott humör och god hållning fullbordar helheten.

Svart hög hatt kan man bära om man tycker det är kul, men eftersom den tas av vid ankomst så är det inte ett naturligt investeringsobjekt - dyra är de nämligen!

Kristina Johansson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt