Rappakalja lurade vetenskapskonferens

2005-05-03 23:00  
Vad står det?

En falsk doktorsexamen är lätt att fixa via nätet. Men vid en anställningsintervju blir det pinsamt om man inte kan visa upp någon egen vetenskaplig artikel. Men det kan också ordnas. En webbplats genererar sådana helt automatiskt. Trots att texten är rena rappakaljan blev en sådan artikel accepterad av en vetenskaplig konferens.

Även Ny Teknik skrev en "vetenskaplig" uppsats.
En av de vetenskapliga artiklar som accepterats för den kommande konferensen WMSCI "World Multiconference on Systemics, Cybernetics and Informatics", i Florida har titeln "Rooter: A Methodology for the Typical Unification of Access Points and Redundancy".

Vad nu det kan betyda.

Avhandlingen ser imponerande ut. Snyggt uppställd med flera illustrationer och diagram. De 22 referenserna ger ytterligare tyngd.Grammatiken och meningsbyggnaden är också oklanderlig.

Rent nonsens
Ändå är innehållet rent nonsens. Eller vad sägs om en mening som "Many physicists would agree that, had it not been for congestion control, the evaluation of web browsers might never have occurred".

Datorprogrammet "SCIgen - An Automatic CS Paper Generator" som skapat den falska vetenskapliga artikeln har knåpats ihop av tre forskare vid ansedda MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA.

Ett syfte med artikelgeneratorn är att avslöja bluffkonferenser utan kvalitetskrav som främst är till för att dra in pengar.

MIT-forskarna valde att skicka artikeln "Rooter" till WMSCI, som äger rum i mitten av juli i Orlando, Florida.

- Anledningen var att vi är trötta på allt spam som vi får från WMSCI med uppmaningar om att vi ska delta i konferensen, säger Jeremy Stribling från MIT till nyhetstjänsten Stuff i Nya Zeeland.

Och artikeln blev antagen.

Nu vill naturligtvis Jeremy Stribling och en av hans kolleger åka iväg till konferensen där de planerar att hålla ett "slumpgenererat" anförande om sin artikel.

För att finansiera resa, uppehälle och konferensavgiften, som är 780 dollar, runt 5 500 kronor, har de startat en insamling via sin webbplats. Och pengarna som behövs, lite drygt 1 300 dollar, har redan strömmat in, med råge.

Men frågan är om Jeremy Stribling släpps upp i talarstolen. Publiciteten kring MIT-forskarnas tilltag har nu uppmärksammats av organisatörerna av WMSCI-konferensen. Och på konferensens webbplats förklaras att "falska artiklar" inte kommer att inkluderas i konferensprogrammet.

Men det finns ju andra konferenser att testa...

Det kan vem som helst göra. Det är bara att skriva in ett författarnamn på MIT-forskarnas webbplats så genereras en komplett "vetenskaplig" uppsats i snyggt pdf-format som kan sparas i den egna datorn.

Jag står numera själv som författare till den mycket intressanta avhandlingen "Enabling Check- sums Using Amphibious Configurations".

I den slår jag fast att "In this paper we confirmed that the much-touted empathic algorithm for the development of thin clients is Turing complete".

Bara så ni vet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt