Rånarnas senaste bankomatbluff

2011-07-21 13:25  
Så här går det till. Rånarna sätter en list över sedelutmatningen. När kunden inte fått ut några pengar och går in på banken för att klaga, tar tjuvarna bort listen och plockar ut pengarna. Foto: Scanpix

Nu varnar polisen för en ny typ av bankomatrån där bankomaten preparerats så att pengarna inte kommer ut som vanligt.  Värst drabbad är Danske Bank. - Det är himla bra gjort, säger polisinspektör Rolf Edin på Klara närpolis i Stockholm till Aftonbladet.

Metoden är enkel men genialisk.

Tjuvarna klistrar fast en list över bankomatens sedelutmatning. Listen ser likadan ut som den lucka som finns över bankomatens sedelutmaningsfack.

Men på bankomater som preparerats med den här listen öppnas inte sedelutmatningen och inga pengar kommer ut eftersom listen sitter i vägen.

Bankomatkunden tror att det blivit ett tekniskt fel och går därifrån eller går in på bankkontoret för att klaga.

Då tar tjuvarna bort listen och pengarna kan plockas ut från sedelutmatningsfacket.

- Det är svårt att se skillnad på en bankomat som preparerats med en sådan här list och en som inte har det, säger Rolf Edin till Aftonbladet.

Han tror att den nya vågen av bankomatrån utförs av en konstellation av gärningsmän.

- Jag kan tänka mig att de byter städer, säger han.

Minst 20 gånger under försommaren har bankomatkunder lurats på sina pengar.

Vissa av bankomaterna matar tillbaka sedlarna efter 30 sekunder, men inte alla. I flera fall där automaten försökt ta tillbaka pengarna har klistret på listens insida varit för starkt.

Alla banker har drabbats men Danske Banks kunder har drabbats hårdast.

- Vi har beställt skydd som omöjliggör det här. Kunderna går skadelösa eftersom de utsatts för ett brott, säger Carlos Cancino, pressansvarig på Danske Bank till Aftonbladet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt