Raka spåret mot it-toppen

Johan Lindgren, mäktigast

När Ny Teknik för fjärde året rankar de 50 viktigaste makthavarna i It- och telekomsverige går Telenors nye Sverigechef Johan Lindgren direkt upp på förstaplatsen. Den norska operatören är störst i Norden och har på kort tid kopplat ett imponerande utmanargrepp på den svenska telekommarknaden.

Johan Lindgrens Telenor är inte störst i Sverige. Men bolaget har slag i slag köpt Bredbandsbolaget, Vodafone och Glocalnet och snabbt skaffat sig en position som en komplett it- och telekomoperatör. Johan Lindgrens första mål är ta sig förbi Tele2. På längre sikt tänker han även ge Telia Sonera en match på hemmaplan.

Från att tidigare ha varit en klassisk andreman med titlar som vice vd och finanschef har Johan Lindgren nu ett tungt inflytande. Inte bara över svenska Telenor, utan över hela den svenska it- och telekommarknaden eftersom han kan samordna erbjudanden från flera företag med starka utmanarkulturer.

Bolagen utnyttjar det senaste inom teknik och har en stark vilja att utveckla nya, intressanta tjänster. Största risken Johan Lindgren löper den närmaste tiden är dock just att förlora utmanarkulturen på vägen.

Carl-Henric Svanberg sitter stadigt kvar på sin andraplacering. Glorian har visserligen halkat ner en aning på Ericsson-bossen, finansmarknaden klagar över att han inte ger samma besked som sin finanschef. Men han leder landets i särklass viktigaste it-företag - i Sverige finns drygt 21 000 anställda och 55 procent av FoU-budgeten på över 20 miljarder kronor. Nu ska han få kolossen att ändra kurs mot snabbväxande internetbolag, bolag som aldrig tidigare funnits på Ericssons kundlista. Han får draghjälp av en av listans många nykomlingar Jan Wäreby (5), veteranen som leder Ericssons nya tillväxthopp. Tredjeplaceringen går till Telia Soneras nyutnämnde Sverigechef Anders Bruse, som övertar Marie Ehrlings tuffa uppdrag.

Fjolårets etta, Niklas Zennström, har tappat såväl rebellstämpel som eget ägar-inflytande i telefonitjänsten Skype, och rasar till en 23e-placering.

På listan finns ett brett spektrum av makthavare: företagsledare, entreprenörer, forskare, investerare, opinionsbildare och andra som påverkar it-branschen. Men för första gången finns inte en enda politiker med.

Maktläget är oklart inför den stundande regeringsombildningen. Vem Fredrik Reinfeldt utser till it-minister är ännu en öppen fråga. Avgående it-minister

Ulrica Messing, fjolårets trea, halkar därmed ut. Hon skulle ha rasat rejält på listan oavsett maktskiftet. Fjolårets it-propp var en besvikelse, och hon får skarp kritik för vad hennes it-politiska strategigrupp (inte) har presterat.

Årets heta debattfrågor på it-området, övervakning och fildelning, gör att Säpochefen Klas Bergenstrand (6) och Rasmus Fleischer (7) slår sig in på tio-i-topp. Visst finns det pirater som syns mer i debatten än Fleischer, men han är ideologen bakom piraternas kamp för fildelning och gör sig redo för att fajtas mot övervakning och censur på nätet.

Ny Tekniks rankning visar makten just nu. Och att makt är en färskvara syns tydligt i den stora ommöbleringen och de många nykomlingarna på listan.

Mats Lewan

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt