Qualcomms nya ai-chip ska ge turboskjuts åt datacenter

2019-04-10 12:44  
Foto: TT

Halvledarjätten Qualcomm har precis lanserat Cloud AI 100 - ett 7 nm-chip som ska snabba upp ai-beräkningar på servrar i datacenter.

Amerikanska Qualcomm är en tung aktör inom halvledarbranschen, och är marknadsledande när det gäller chip till smarta mobiltelefoner.

Läs mer: Apple och Huawei har nått drömgränsen med 7-nanometerchip – kan transistorer ens bli mindre nu?

På sistone har den snabba tillväxten på mobilmarknaden börjat plana ut. Det gör att Qualcomm nu letar efter nya tillväxtmarknader att ge sig in i.

En av dessa nya marknader som Qualcomm satsar är datacenter för att driva molntjänster. I takt med att molnen från aktörer som AWS och Microsoft växer, ökar behovet av snabbare och mer kraftfull beräkningskraft. Till exempel gör Facebooks nätverk av datorer i datacenter världen över 200 biljoner beräkningar - varje dag.

Qualcomm: 10 gånger bättre prestanda än konkurrenterna

Nu ska Qualcomm dra nytta sina kunskaper från att utveckla mobilchip när det gäller bland annat energieffektivitet och signalbehandling inom ett nytt område. Nämligen till att utveckla chip som ska ge turboskjuts åt ai-beräkningar på servrar i datacenter, skriver Bloomberg.

Chipet, som har fått namnet Cloud AI 100, ska tillverkas med 7 nanometersteknik i TMCS:s fabriker. Chipet är skräddarsytt för inferens-marknaden, det vill säga området där maskininlärningsalgortimer använder modellerna som de har tränats för.

Läs mer: Efter mobilfloppen – Amazon startar hörlurskrig med Apple?

Inte mycket är ännu känt ännu om Qualcomms nya chip i fråga om prestanda. Men enligt Keith Kressin, toppchef hos Qualcomm, ska Cloud AI 100 vara "50 gånger mer kraftfullt" än företagets bästa mobilchip när det gäller ai-beräkningar.

Keith Kressin utlovar dessutom att Qualcomms nya ai-chip erbjuder "10 gånger" bättre prestanda än chipen för ai-beräkningar som finns på marknaden i dag.

Ai-chipet ska börja tillverkas redan 2020

Cloud AI 100 är tänkt för tier 1- och tier 2-operatörer i datacenterbranschen. Testproduktion av chipet inleds i år, och fullskalig produktion är planerad till 2020.

Läs mer: Satya Nadella: Här är supertrenderna som kommer att revolutionera datorerna

Qualcomm är självklart inte ensamt om att satsa på ai-chip för datacenter. Både Intel och Nvidia har gjort stora investeringar inom området under den senaste tiden. Dessutom har Google, Amazon och Facebook börjat utveckla egna ai-chip avsedda för just stora datacenter.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt