Digitalisering

Qualcomm flyttar in AI i mobilen

Foto: Qualcomm

Snabbare svar och bättre skydd för personlig information. Det är två saker kretstillverkaren Qualcomm hoppas på när företaget flyttar artificiell intelligens, AI, från molnet till mobilen.

Publicerad

Som mobilanvändare och användare av tjänster från till exempel Google, Apple och Facebook så finns algoritmer som lär sig mer ju mer de används redan i din vardag. De används till exempel för att tolka ditt tal i tjänster som Siri eller tolka dina bilder hos Googles fototjänst. Oftast skickas data till företagens datormoln för analys. Nu vill Qualcomm, som levererar hårdvara till en stor del av världens mobiltillverkare att mer av det jobbet ska utföras direkt i mobilen. Företaget har nyligen lanserat ett nytt paket för utvecklare kallat Zeroth. Det ska göra det enklare för den som vill göra olika typer av maskinlärning utan att blanda in molnet. Förutom i mobilen så tänker sig företaget att det kan vara intressant till exempel för företag som utvecklar drönare.

– Det betyder bättre integritet och kortare svarstider eftersom det inte behövs någon uppladdning till molnet, säger Gary Brotman, produktchef på Qualcomm, till The Verge.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här