QR-kod ger bättre koll på farliga kemikalier

2013-11-07 12:14  

Med en ny tjänst kan säkerhetsinformation om farliga kemikalier bli tillgänglig direkt i mobiltelefonen. Maskinuthyraren Ramirent är först ut att prova tjänsten i Sverige.

Enligt arbetsmiljölagstiftningen ska arbetstagare ha tillgång till säkerhetsdatablad för de farliga kemikalier som hanteras på arbetsplatsen. Nu lanserar företaget Eco Online en tjänst med QR-etiketter, det vill säga etiketter med avancerade streckkoder, som kan scannas med hjälp av en pekskärmsmobil. Då visas en webbsida med kemikaliens aktuella säkerhetsdatablad, skyddsblad och riskinformation.

Företaget Ramirent ligger i startgroparna för att börja använda sig av den nya tjänsten.

- Genom det nya systemet med QR-koder har vi ständig tillgång till den senaste informationen i säkerhets- och skyddsdatabladen samtidigt som vi slipper allt pappersarbete, säger Kurt Andersson på Ramirent.

QR-etiketterna kan fästas på kemikaliernas förpackningar, men Ramirent planerar att ta fram QR-koder som sätts inuti servicebilarna, som servar företagets maskiner, till exempel kranar och hissar. Tanken är att etiketten i bilen ska visa en lista på de kemikalier som finns i bilen, till exempel i sprayflaskor och oljor, samt deras säkerhetsdatablad.

Även i större projekt, som exempelvis Garpenbergsgruvan, kommer Ramirent att använda sig av QR-systemet, framför allt för att tydliggöra för byggherre eller platsledning vilka kemikalier som Ramirent kommer att använda sig av.

- I Eco Online-systemet kan vi skapa en förteckning som heter Projekt Garpenberg och plocka in alla kemikalier som kommer att användas där. Antingen kan vi sedan skicka en QR-kod till byggentreprenören eller en webblänk, så kan han öppna den i sin dator och få en aktuell kemikalielista med säkerhetsdatablad och skyddsblad, säger Kurt Andersson.

Han hoppas att systemet med QR-etiketter kommer att leda till att Ramirents personal i större utsträckning tar del av säkerhetsinformationen om de farliga kemikalier som används.

- Om man skulle få ett ämne på sig är det viktigt att man har säkerhetsdatabladet eller annan information med sig till lasarettet. Jag tror att det är större chans att man har med sig telefonen än en plastmapp som ligger i handskfacket, säger Kurt Andersson.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt