Qimonda inför snar konkurs

2008-12-17 10:21  

Tyska halvledartillverkaren Qimonda hotas av snar konkurs. Moderbolaget Infineon vill inte skjuta till pengar, och då uteblir även statsstödet. Qimonda har avancerade halvledare på utvecklingsprogrammet.

I går presenterade Qimonda en avancerad framtida teknik för att tillverka halvledare med hjälp av kolatomer. Samtidigt lovade den tyska delstaten Sachsen att ställa upp med en kredit på 150 miljoner euro för att hjälpa företaget ur en svår ekonomisk knipa.

Den krediten byggde på att Qimondas huvudägare, halvledartillverkaren Infineon, ställde upp med ett lika stort belopp.

Men idag meddelar Infineon att man inte tänker hjälpa Qimonda. Infineon har egna ekonomiska bekymmer att tampas med, och ser ingen möjlighet att hjälpa sitt dotterbolag.

Qimondas huvudsakliga produktion består av Dram-minneskretsar, en marknad där prispressen är enorm och tillverkarna i stort sett producerar utan någon förtjänst alls.

För Qimonda rinner pengarna nu snabbt ur företaget. Redan i början av nästa år kan kassan vara tom. Skulle företaget gå omkull försvinner bortemot 10000 arbetstillfällen i delstaten Sachsen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Dram Minnen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt