”PTS har rätt, skrota DAB-radio”

2015-03-26 10:29  
DAB-radiomottagare Pure Evoke-3. Foto: Pure

Ny Tekniks läsare har engagerat sig DAB-debatten och instämmer i Post- och telestyrelsens kritik mot digitalradioutredningens förslag att ersätta FM-radio med DAB-radio. Och bland remissinstanserna är fler emot än för.

"Har man både irriterats och förvånats över SR:s irrfärd och övrigas blåögdhet, så var det skönt att läsa att PTS fortfarande vet vad de pratar om. Fortfarande finns det alltså både sunt förnuft och intelligens i landet", skriver Ny Teknik-läsaren Jimmy Andersson i en av över 100 läsarkommentarer till gårdagens nyhetsartikel om att PTS totalsågar digitalradioutredningens betänkande.

Signaturen Olle menar att DAB-idén inte var dålig när den väcktes men att fel personer satte klorna i DAB.

"DAB skulle ha genomförts när det var aktuellt i mitten av 1990-talet och med de mervärden med ljud i CD-kvalitet som var på tapeten från början. Tiden har sprungit ifrån DAB med sådär 20 år. En hel del annat har råkat inträffa under resan, till exempel Spotify, Itunes och Internetradio", skriver Olle.

Signaturen Per föreslår att man använder den digitala tekniken DRM+ som kan sändas på FM-bandet 87,5-108 MHz - och VHF I 48-67 MHz och VHF III 174-240 MHz.

"Kombinerat med 5G och fiber så kan man få ett fullt fungerande system. Utse Leif Pagrotsky till ny utredare", skriver Per.

Signaturen Göran är dock inte helt övertygad om att PTS har rätt när myndigheten i sitt remissvar skriver att det saknas både underlag och analys som visar på en konsumentdriven efterfrågan på marksänd digital ljudradio.

"Hur vet PTS det? Problemet är att lyssnarna inte vet vad digital radio innebär för dem. Sveriges populäraste kanal alla kategorier Radio 1, som sändes bara i Stockholm, fick lägga ned på grund av ekonomin. Hade det funnits digital radio hade de haft ekonomi och alla människor kunde ha tagit del av denna populära kanal. PTS åsikt är ett beställningsjobb från dem som vill begränsa åsiktsspektrat i Sverige", skriver Göran.

Man Göran får mothugg direkt: "Vad får dig att tro att den stora massan skulle skena iväg och köpa DAB-mottagare?", skriver MadMan och Erik fyller på: "DAB-radio är som en elektrisk skrivmaskin. Men höjer man blicken inser man att det är en återvändsgränd."

Signaturen Pom gillar DAB.

"Här på vischan finns bara SR-kanaler. Med DAB får jag in en mängd andra radiokanaler, vilket jag uppskattar."

Signaturen Mr Quality, som arbetat på Ericsson, anser att tiden gått ifrån DAB för länge sedan.

"För tio år sedan gorde jag en jämförelse med befintlig FM med hjälp av mycket kvalificerade mottagare. FM-sändningen vann skyhögt! Och det är lika illa fortfarande.", skriver Mr Quality.

Patrik Fältström, som till vardags är forsknings- och utvecklingschef på Netnod och medlem i ICANN:s rådgivande kommitté, har på sin privata blogg tagit sig tid att lista alla remissinstanser med länkar till remissvaren på SOU 2014:77 och ger också en kort sammanfattning av vart och ett av svaren.

  • Av 50 remissvar har 19 ingen åsikt, 17 är emot och 14 för.
  • Ericsson säger att företagets syn på DAB skiljer sig väsentligt från betänkandet på flera punkter.
  • Försvarets materielverk anser att betänkandet är bristfälligt när det gäller belysningen av totalförsvarets behov.
  • Konkurrensverket säger att alternativa sändningsmetoder bör undersökas.
  • Åke Rangborg, fd journalist och direktör på Telia, konstaterar att utredningen har stora brister. Tekniska alternativ och seriösa kostnadskalkyler saknas.
  • Svenska Journalistförbundet stöder dock utredarens förslag, liksom det statliga sändarbolaget Teracom och teknikbolaget Factum Electronics.

Länk till Patrik Fältströms blogg och alla remissvaren här.

Länk till Public Service-rådets webbplats om DAB och FM.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Digitalradio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt