PTS gillar förslaget om <br/>en megabit/s till alla

2010-09-03 10:27  

PTS gillar regeringes förslag att alla i Sverige ska ha rätt till internet med minst en megabit/s. Och PTS tror att mobilt bredband på de gamla tv-frekvenserna kan bli lösningen för många.

PTS förbereder nu en omdiskuterad auktion av frekvenser på 800 MHz-bandet som tidigare användes för tv.

– Jag är övertygad om att tjänsterna via 800-MHz-bandet kommer att lösa problemen för en stor del av dem som i dag saknar bra Internetuppkoppling, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS.

Sedan 2004 är det minst20 kilobit/s som gäller för hushåll och företag i Sverige. Kravet bygger på telelagen från 2003 där definitionen av "funktionellt tillträde till Internet" infördes.

Och i veckan lovade infrastrukturminister Åsa Torstensson att gränsen ska höjas till en megabit/s.

Enligt Åsa Torstensson gäller detta knappt 3.000 hushåll, rapporterar Sveriges Radio.

Där marknaden inte klarar av att lösa detta är regeringen beredd att skjuta till 15 miljoner kronor.

När det gäller att uppfylla motsvarande krav för vanlig fast telefoni har regeringen tidigare avsatt 7,5 miljoner kronor. Totalt rör det ett tiotal hushåll i Sverige som saknar fast telefoni.

Regeringen har funderat på frågan kring minihastighet för internet sedan den presenterade sin bredbandsstrategi i november 2009.

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt