Prylarnas internet ruskar om Sverige

2014-08-29 10:06  

Prylarnas internet, IoT, kommer att skaka om den egna branschen. Det anser sex av tio svenska företag. De har också rankat problemen.

60 procent av de svenska företagen är övertygade om att prylarnas internet kommer att förändra den egna branschen inom fem år.

Men 39 procent tror inte det.

Var tredje företag anser dessutom att tekniken är ”kritisk” för det egna företagen på fem års sikt.

100 svenska tillverkande företag har svarat på frågor om IoT, internet of Things, det som på svenska brukar kallas prylarnas internet eller M2M, machine to machine.

Resultatet av undersökningen presenteras i rapporten Internet of Things i Sverige, som Telenor Connexion tagit fram med hjälp av undersökningsföretaget Norstat.

Nästan en tredjedel av företagen anser att det är förhoppningen om att skapa "nya tjänster" som driver på en satsning på uppkopplade prylar. Drygt 10 procent väljer i stället ”ny inkomstkälla” och nästan lika många pekar på ”kostnadsbesparing” som viktigaste anledning för en satsning.

Än så länge är det bara 77 procent av företagen som använder tekniken eller planerar att göra det inom två år.

Svårigheten och det som gör många osäkra är säkerheten och integriteten. 17 procent av bolagen anger detta som den största utmaningen. Något färre, 15 procent, pekar ut den tekniska komplexiteten i systemen.

Här kan ni läsa hela rapporten. Där finns också korta intervjuer med företag som redan använder tekniken. Däribland storföretagen Volvo, Scania, Electrolux och Verisure, men också uppstartbolagen Narrative och Trax.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt