Programmeringsgeniet i Kista prisas - igen

2008-10-20 11:04  

Den 30-årige Sics-forskaren Adam Dunkels har tagit emot ytterligare ett prestigefullt pris. - Experimentell datorsystemforskning när den är som bäst, skriver priskommittén.

Adam Dunkels forskare på Sics, Swedish institutet of computer Science, i Kista är årets mottagare av Cor Baayen-priset. Det delas ut av Ercim, det europeiska forskningssamfundet för datavetenskap och matematik.

Han får priset för sin forskning om små, strömsnåla program som gör det möjligt för produkter med svaga processorer och små minnen att kommunicera via internetprotokollet.

- Adam Dunkels forskning är experimentell datorsystemforskning när den är som bäst. Priskommittén var imponerad av Adam Dunkels kombination av framstående forskningsresultat och långtgående industripåverkan. Vid 30 års ålder är han redan en ledande forskare inom sitt område, lyder motivationen enligt ett pressmeddelande från Sics.

Många av programmen sprids som öppen källkod och används av hundratals företag över hela värden. BMW, Cisco och ABB är bara några exempel.

Dessutom har Adam Dunkels publicerat över 40 vetenskapliga artiklar.

Den produktiva Sicsforskaren belönades i våras med två andra prestigefulla priser: Roger Needham-priset, som delas ut av Microsoft Research och samfundet EuroSys samt Chester Carlson-priset, som delas ut av Xerox och svenska Ingenjörsvetenskapsakademien.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt