Professor: Mobiljättarnas ursäkter är skitprat

2013-12-12 05:30  
Antennprofessorn Gert ­Frølund Pedersen i det radioisolerade labbet i Aalborg i Danmark. Här testas mottagarkänsligheten i de inbyggda antennerna i mobiltelefoner. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Det är stor skillnad på radiomottagningen i olika mobilmodeller. Det märks när man pratar i sin smarta mobil. Men det mörkar mobiltillverkarna. <br/> – Mobilernas antenner borde ha en kvalitetsstämpel, i stil med energimärkningen på kylskåp, anser professor Gert Frølund Pedersen.

Vi kan göra allt mer med våra mobiler. De är fullproppade med nya funktioner. Det finns modeller med fingertrycksavläsare, röststyrning och så kallad super amoled-skärm.

Men att föra ett vanligt mobilsamtal har blivit svårare i de flesta smarta mobiler. Det fungerade bättre i de enklare modellerna. 

Det beror delvis på att mobiloperatörerna inte har byggt ut näten i takt med att trafiken exploderat.

Men det beror också på mobiltillverkare som Samsung och Apple. Många tillverkare prioriterar helt enkelt inte radiomottagningen i mobilerna. 

Ju fler funktioner som stoppas in i mobilen desto mindre plats återstår för de viktiga antennerna.

Och med sämre mottagning i mobilen måste man vara närmare en basstation. Det får i första hand konsekvenser på platser där täckningen inte är lika bra som i tätortorten: ute i skogen, i skärgården eller inne i ett hus med tjocka stenväggar.

Hur och var tillverkarna placerar antennen i mobilen har stora konsekvenser för samtalskvaliteten. Det skiljer mer än en faktor tio mellan bästa och sämsta modell.

Trots detta kan konsumenterna inte välja den mobil som har bäst radiomottagning. Informationen finns inte ens i de finstilta specifikationerna. Och det trots att samtliga tillverkare gör egna mätningar av mottagningen.

Det här har retat gallfeber på antennprofessor Gert Frølund Pedersen på Aalborgs universitet i Danmark. Så för att visa konsumenterna hur stor skillnaden är mellan olika mobil­modeller har han gjort egna undersökningar.

När Ny Teknik träffar honom utanför det radioisolerade labbet i Aalborg är hans nya undersökning av ett 20-tal av de mest populära mobilerna i Danmark just klar. Men han får inte offentliggöra resultatet ännu. Det gör hans uppdragsgivare, den danska konkurrensmyndigheten.

Men rapporten väntas inom kort.

För ett år sedan gjorde Gert Frølund Pedersen en liknande test, då med Danmarks nio mest populära ­modeller.

I den första undersökningen utmärkte sig Apples mobiler för sin dåliga mottagning.  Iphone 5 var sämst av alla modeller i testet för gsm-900-bandet. Bäst var Nokia 1800-modellen, en enkel lågprismobil.

Gert Frølund Pedersen tog sitt första antennpatent för 20 år sedan och har forskat på antenner sedan dess.  Numera är han professor och leder en grupp med 45 forskare.

Han blev en världskändis sommaren 2010 när han förutspådde Apples problem med antennen i Iphone 4. Problemen som amerikansk press döpt till ”Apples antennagate”.

– Jag förstod att Apple skulle få problem när de placerade flera olika antenner i metallkanten på Iphone 4. Det är svårt att inte störa antennen med fingrarna, säger han.

Apple har försvarat sig med att det var ett programvarufel, som nu är åtgärdat.

Men det karaktäriserar Pedersen som ”skitprat”.

Även Samsung, världens överlägset största mobiltillverkare, fick dåliga antennvärden i den danska studien.

Vad beror det på, tror du?

– Samsung och Apple säljer så bra ändå. De verkar inte bry sig om folk som befinner sig utanför tätorten där det krävs mobiler med bra mottagning, säger antennprofessorn.

Därför tycker han att mobilerna borde antennmärkas.

– Ungefär som med energimärkningen på kylskåp, föreslår Gert Frølund Pedersen.

Kritikerna till förslaget menar att det blir för komplicerat för vanligt folk att förstå. Bland annat för att en antenn kan fungera bra för ett frekvensområde, och sämre för ett annat.

Hur kan tillverkarna förbättra mottagningen i mobilerna?

– Genom att ge antennen mer utrymme och placera den på ställen i mobilen där handen inte påverkar lika mycket. Det finns också mer avancerade men något dyrare antenner, säger Gert Frølund Pedersen.

Materialvalet i mobilen påverkar också, enligt de danska undersökningarna.

– Även olika färger har stora effekter på mottagningen, säger antennprofessorn.

Svart plastskal som färgats med ett bläck fungerar bra. Medan en billigare variant, där koldamm använts, ger väsentligt sämre mottagning.

Än så länge är det endast mottagningen av samtal som redovisas i Gert Frølund Pedersens undersökning.

Han vill vänta med att uttala sig om konsekvenserna för datahastigheten, eftersom han avvaktar en standardisering av mätmetoden för flera mimo-antenner som används i 4g-mobiler.

Men hans forskargrupp har redan börjat titta även på detta. Och de vet att mobilantennen har stora konsekvenser för datahastigheten.

– När vi kan visa hur datahastigheten varierar mellan olika modeller kommer alla tillverkare att tvingas prioritera antenndesignen. För då drabbas inte bara folk utanför tätorten, utan alla, säger Gert Frølund Pedersen.

Ny Teknik har sökt Apple för en kommentar om kvaliten på deras antenner.

Vad är egentligen en antenn?

En antenn för mottagning av ­radiosignaler omvandlar elektromagnetiska vågor till en växelström. En sändarantenn gör det motsatta.

– En antenn är bara en bit metall, eller en plastbit med metall inuti. Så i Seoul i Sydkorea där basstationerna står extremt tätt behövs ingen speciell antenn i mobil­erna. Det fungerar bra ändå, säger Gert Frølund Pedersen.

Tips för bättre mottagning

  • Välj en mobil med lågt värde på mottagarkänsligheten (Tis-värde) i undersökningen som presenteras inom kort. Ju lägre värde desto längre bort från basstationen fungerar den.
  • Hur man håller mobilen har stor effekt på mottagningen.  Håll den inte för hårt i handen, och inte för nära huvudet ­eftersom kroppen absorberar radiosignaler.
  • Testa om det blir bättre om du flyttar handen längre upp på mobilen, eller längre ner. Antennen är placerad på olika ställen i olika modeller.
  • Handsfree ger alltid bättre mottagning.
Mer om: Antenn Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt