Digitalisering

Privat raket på väg mot rymden

Buren av sitt moderplan White Knight lyfte rymdfarkosten Space Ship One strax efter halv fyra på eftermiddagen svensk tid för att som första privata rymdskepp nå ut i atmosfären.

Publicerad
Moderplanet behöver ungefär en timme på sig för att lyfta den raketdrivna Space Ship One till höjden 15 km.

Där tänder piloten, den 62-årige Mike Melvill, raketmotorn och ska stiga till 100 km höjd. Den färden beräknas ta tre minuter.

Från den höjden, precis på kanten till rymden, ska sedan rymdfarkosten sväva ner mot jorden och sedan landa på flygplatsen i Mojaveöknen varifrån starten ägde rum.
 
Space Ship One har byggts av flygplanskonstruktören Burt Rutan, men finansieringen kommer huvudsakligen från it-miljardären Paul Allen, Bill Gates tillbakadragne kompanjon. Enligt uppgift har han lagt ner 20 miljoner dollar på projektet.
 
Projektet är att bygga en rymdfarkost som kan ta tre personer till rymden och därefter landa och vara beredd på ytterligare en resa inom två veckor. Den som först klarar den bedriften för the Ansari X-Prize, som är 10 miljoner dollar.
 
På sikt tänker sig Burt Rutan att hans konstruktion ska kunna bli en möjlighet för privatpersoner att göra en kort resa till rymden, få uppleva tyngdlöshet under några minuter och sedan landa utan att behöva betala en förmögenhet för resan.