Privat kapital lämnar storflygplats

2003-05-22 15:38  

De privata byggföretagen Hochtief och IVG beslöt sig idag för att dra sig ur planerna på att bygga och driva Berlins nya storflygplats. Flygplatsen ska nu byggas med offentliga medel.

Efter en längre tids förhandlingar meddelade idag Berlins borgmästare Klaus Wowereit att parterna enats om att de privata intressena backar ur projektet. Bygget ska nu finansieras av statliga medel och medel från delstaterna Berlin och Brandenburg.

Ända sedan den tyska återföreningen har man umgåtts med planer på att ersätta Berlins tre mindre flygplatser, Tegel, Tempelhof och Schönefeld, med en ny storflygplats. Lokaliseringen föll på Schönefeld, varvid de två andra läggs ned. Finansiering, bygge och drift skulle ske av privata intressen.

Men de senaste årens drastiska minskning av flygtrafiken har fått de privata intressena att dra örona åt sig. Bygget uppskattas kosta upp mot 15 miljarder kronor, en investering som kan bli tung att få igen.

I uppgörelsen ingår att det offentliga bolag som nu får stå för bygget köper det förarbete som byggbolagen investerat i för närmare 400 miljoner kronor.

Enligt den ursprungliga planen ska storflygplatsen invigas någon gång 2008 eller 2009.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt