Privat företag fick tillgång till hemlig polisinformation

2017-09-06 09:10  
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT

Polismyndigheten ska under morgonen förklara sig för regeringen efter avslöjandet om att rikspolischefen Dan Eliasson beslutat att frångå säkerhetsregler.

Rikspolischefen Dan Eliasson tog beslut om att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från myndighetens personal- och lönesystem, uppger Ekot och P4 Stockholm.

I dag ska Polismyndigheten förklara sig för regeringen. Mötet hålls med statssekreteraren hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Varken statsrådet själv, eller rikspolischefen, kommer dock att delta vid mötet, enligt justitiedepartementets pressekreterare, som inte vill precisera vilka företrädare för polismyndigheten som närvarar.

Det är också oklart vem som tagit initiativet till mötet, vars syfte är att Polismyndigheten ska redogöra för vad som hänt.

Eliasson har mött hård kritik

Det var på tisdagen som Sveriges Radio Ekot avslöjade att Polismyndigheten beslutat att strunta i att kryptera känslig och hemlig information med en krypteringslösning som är godkänd av Försvarsmakten, när man 2015 lade ut sitt personal- och lönesystem på ett privat kanadensiskt företag.

I systemet finns bland annat anställdas namn, personnummer och löner, samt uppgifter om närmaste anhöriga och barn.

Tillvägagångssättet bryter mot Säkerhetsskyddsförordningen och rikspolischefen kan inte själv fatta beslut om att göra avsteg från reglerna, enligt Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must). För detta behövs ett beslut från regeringen, vilket inte finns, uppger regeringskansliet för Ekot.

Eliasson har efter avslöjandet mött hård kritik från oppositionen, inklusive Vänsterpartiet, som kräver att han förklarar sitt agerande.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt