”Prism hotar privatlivets helgd och frihet”

2013-06-11 12:52  

När EU-parlamentet i en snabbinkallad debatt tog upp NSA:s Prismprogram var det stor enighet om att övervakningen är oacceptabel.

Frågan ska tas upp när EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Viviane Reding träffar USA:s justitieminister Eric Holder, i Dublin på fredag. Det beskedet kom från EU-kommissionen när EU-parlamentet hade en snabbinkallad debatt på tisdagen och den amerikanska dataövervakningen.

-Kommissionen är oroad över att USA nu har tillgång till och i stor skala bearbetar uppgifter om EU-medborgare som använder sig av internettjänster från stora amerikanska leverantörer, sa kommissionären Tonio Borg.

Debatten, som egentligen bestod av en rad inlägg från de olika partigrupperna, hade satts in med kort varsel. I stort sett alla partigrupper var med mer eller mindre eftertryck kritiska till NSA:s övervakning.

Tonio Borg håller egentligen i folkhälsofrågor i kommissionen, men fick hoppa in i stället för Viviane Reding och hålla anförandet på debatten. Han sa bland annat att uppgifterna om övervakningen gör att EU nu utan fördröjning måste rösta igenom sin nya dataskyddslag.

Tyska Manfred Weber från den partigrupp där svenska Moderaterna och KD ingår sa att EU kan behöva ett särskilt avtal med USA om hur personuppgifter behandlas i allmänhet, inte bara för personuppgifter i samband med brottsutredningar.

-Det är oacceptabelt det som sker i USA. Vi vill ha en öppenhet från företag som Google, Facebook och andra. De tjänar en massa pengar i Europa och kunderna har rätt att få veta vad som sker, sa Manfred Weber.

Kommissionen måste ställa USA till svars, sa Claude Moraes från den socialdmeokratiska gruppen. Kritik mot de egna leden kom från Sophia i´nt Veld från den grupp där svenska Folkpartiet och Centern ingår. Hon menade att EU borde göra mycket mer för att skydda sina medborgare.

-Var är de främsta europeiska ledarna? Var är Baroso (EU-kommissionens ordförande), han borde ha klivit in i sin helikopter och flugit hit. Vi sviker medborgarna vid en tidpunkt när förtroendet för oss ligger mycket mycket lågt. Vi borde skämmas, sa hon.

Viviane Reding, kommissionär med ansvar för rättsfrågor, twittrade under förmiddagen om kritiken mot USA:

"Det här visar varför ett tydligt juridiskt ramverk för att skydda personuppgifter inte är en lyx, utan något nödvändigt. Jag ska ta upp frågan med Eric Holder igen på fredag i Dublin".

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt