Pressat Ericsson stuvar om i ledningen

2016-04-21 08:39  

Ericsson presenterade i dag ett dåligt resultat. Vd Hans Vestberg ändrar sin ledningsgrupp och organisation, samt minskar personal inom mobilt bredband. Svenskan Charlotta Sund är ny i koncernledningen.

(Artikeln har uppdaterats)

Den svenska telekomjätten presenterade sitt resultat för första kvartalet på torsdagsmorgonen.

Omsättningen på drygt 52 miljarder kronor, var ungefär 2 miljarder kronor lägre än aktiemarknaden räknat med. Även resultatet före skatt på 3 miljarder kronor var en besvikelse. Analytikerna hade förutspått strax över 4 miljarder kronor, enligt SME.

Ericssons vd Hans Vestberg är mer bekymrad än vanligt:

– Vi är inte nöjda med de senaste årens övergripande utveckling vad gäller tillväxt och lönsamhet, skriver han i rapporten.

Utöver det tidigare sparprogrammet på 9 miljarder kronor, anpassar Ericsson också "verksamheten till aktuella projektvolymer inom mobilt bredband". Exakt vad det betyder i neddragningar, står inte i rapporten. Men bolaget skriver att kostnaderna för att genomföra denna förändring ökar de totala omstruktureringskostnaderna  med 1 miljard kronor till 4-5 miljarder kronor i år.

Hans Vestberg ändrar också sin ledningsgrupp och organisation för att öka takten.

– Vi kommer att skapa en mer ändamålsenlig organisation för att kunna möta våra kunders olika behov och ta tillvara nya möjligheter på marknaden. Nu när 5g, Internet of Things och molnteknik driver nästa fas i industriutvecklingen är det helt rätt tid att genomföra dessa förändringar,

Per Borgklint som varit chef för SupportSolutions, får Ericssons nya titel "Chief Innovation Officer" och ansvarar för den nya affärsenheten Media, som till stor del är vad han sysslade med tidigare också.

Fredrik Jejdling, som nu är chef för Afrika söder om Sahara, blir ansvarig för den viktiga tjänsteenheten Network Services.

Charlotta Sund, som nu bland annat ansvarar för norra Europa, däribland Sverige, får ansvaret för den viktiga affärsenheten Customer Group Industry & Society, där Ericsson ska sälja till sina nya typer av kunder.

Läs mer:

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt