Positivt besked för Ericsson

2011-03-16 13:27  

China Mobile, världens största mobiloperatör, ökar investeringen i infrastruktur överraskande kraftigt i år. Bolaget är en av Ericssons viktigaste kunder.

I samband med sitt bokslut idag uppgav China Mobile, en av Ericssons viktigaste kunder, att man räknar med att investera 72 miljarder yuan i nätinfrastruktur under 2011.

Det betyder en kraftig ökning jämfört med föregående år.  Satsningen på basstationer med mera väntas bli ungefär 30 procent högre än förra året.

Stora delar av satsningen gäller sannolikt den kinesiska 3g-standarden td-scdma, där Ericsson bara är en marginell spelare. Men även datatrafiken i gsm-näten växer starkt i Kina, och där är Ericsson en av huvudleverantörerna.

Enligt analysfirman Isupply stod utrustning till gsm-näten för mer än en tredjedel av all mobil nätinvestering i Kina 2010.

China Mobile har nu 584 miljoner kunder i sina mobilnät, varav 21 miljoner är 3g-abonnenter.

Det är några år sedan som det kinesiska departementet beslutade att China Mobile skulle använda sig av den kinesiska 3g-standardern td-scdma vid utbyggnaden, medan den mindre operatören China Unicom fick använda den wcdma-standarden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt