Poseidon går på djupet

2005-10-11 23:00  
Rekord i Röda havet
För ett dyk som tar elva timmar behöver Nuno Gomes fyra 18-litersflaskor med andningsgas och två 12-liters. Den svensktillverkade andningsregulatorn ser till att han kan andas så obesvärat som möjligt, oavsett djup och oavsett hur mycket gas som är kvar i flaskan.
Foto Chris Van Der Merwe & Theo van Eeden
När sydamerikanen och civilingenjören Nuno Gomes i somras slog världsrekordet i djupdykning i Röda havet använde han en svensk utrustning. En andningsregulator var en av grundförutsättningarna för det lyckade världsrekordförsöket. Det nya rekordet är på 318,24 meter.

- Den andningsregulator han använder kommer från hyllan, det har inte gjorts några specialanpassningar för honom, säger Poseidons utvecklingschef Yaniv Bertele.

Poseidon är ett litet svenskt företag i dykbranschen som framgångsrikt tävlar med amerikanska och italienska giganter.

- Vi har mellan 2 och 3 procent av världsmarknaden, säger han.

Många fördelar

Andningsregulatorn har, enligt Yaniv Bertele, många fördelar: lågt inandningsmotstånd (kräver alltså lite energi från dykaren vid andning), den kan leverera mer gas i minuten än de flesta andra märken på marknaden, den innehåller enbart en enda O-ring med tätande funktion vilket gör konstruktionen mycket pålitlig och stabil, och den innehåller också ett säkert frysskydd.

Flera av dessa egenskaper, plus den ergonomiska och attraktiva utformningen, fick också juryn till Konstruktion och designpriset att ge Poseidons andningsregulator pris år 2002.

Andningsregulatorn är ritad med hjälp av 3d cad-programvara på utvecklingsavdelningen i Västra Frölunda. Att använda 3d cad är en förutsättning för att kunna konkurrera på världsmarknaden.

- Det förenklar arbetet i alla led, säger Yaniv Bertele. Vi kan blåsa iväg en konstruktion till tio olika legotillverkare och kolla var vi får högst kvalitet till bäst pris.

Andra fördelar han nämner är att konstruktionerna enkelt kan testas i andra datormiljöer, i exempelvis beräkningsprogram, och inte minst att marknadsavdelningen kan ta fram bilder av cad-modellen som går att använda direkt för tryck.

Poseidons utvecklingsgrupp består av allt mellan två och åtta personer, beroende på konstruktionens komplexitet, och från dem kommer samtliga konstruktioner. Även mycket av tillverkningen sköts internt.

Yaniv Bertele, Poseidons produktutvecklingschef.
- Vi sköter all utveckling, montering och justering av utrustningen, vi syr även torrdräkterna internt. Men svarvning och andra arbeten lägger vi ut på legotillverkare, säger Yaniv Bertele.

Sportdykare grundade företaget

Poseidon har funnits sedan 1958, då Ingvar Elfström, själv entusiastisk sportdykare, så sakta började tillverka dykutrustning åt sig själv och sina vänner.

Företaget drivs av samma ägarfamilj, och har

i dag närmare 40 anställda. Det började med torrdräkter och 2002 kom den första och hittills enda andningsregulatorn som är godkänd för djup ner till 200 meter.

Poseidon har också under åren fått ett antal tunga kunder som US Navy, tyska marinen, kinesiska marinen och säljer också utrustning till den svenska ubåtsflottan.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt