Porträttlik robot pressar tekniken

2010-04-07 15:18  
Geminoid F

En grupp japanska forskare och företag har skapat en mer människolik robot än någonsin tidigare. Den är dessutom billigare än tidigare modeller.

Roboten, Geminoid F, har skapats för att imitera människor. Den ska, hypotetiskt, kunna jobba på sjukhus, i receptioner och museer. Upphovsmannen, Hiroshi Ishiguro vid Osaka-universitetet, visade upp en föregångare redan 2006.

Den nya Geminoid-modellen har flera förbättringar. Den använder bara 12 tryckluftservon, jämfört med förra modellens 46. Det sänker priset till omkring 800 000 kronor.

Roboten följer operatörens ansiktsmimik och ögon. Munnen, ögonen, huvudet och axlarna har realistiska rörelser. Den kan inte gå - valet av tryckluftsservon gör att den måste använda en liten extern kompressor.

Demonstrationsmodellen av Geminoid F är skapad efter en icke-namngiven fotomodell. Andra utseenden kan byggas på beställning. Företagen ATR Intelligent Robotics och underhållningsingenjörerna på Tokyoföretaget Kokoro räknar med att sälja omkring 50 exemplar.

Niklas Dahlin

Mer om: Robot Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt