Politikerkamp i Starcraft

2014-04-15 12:50  
De olika partierna tävlade mot varandra i datorspelet Starcraft II. Foto: Skärmdump: Living on the Ladder

Björn Söder (sd) satt som reserv när turneringen Politikerstarcraft avgjordes i helgen. <br/> – De lät honom aldrig spela, och med tanke på Vänsterpartiets deltagare var det nog smart, säger Jonathan Rieder Lundkvist som arrangerat turneringen.

När supervalåret pågår ställer politikerna upp på mycket för att fånga allmänhetens blickar.

I söndags spelades turneringen Politikerstarcraft i datorspelet Starcraft II mellan de olika riksdagspartierna.

Turneringen började med kvartsfinaler där partierna som är störst meningsmotståndare inledde i matcher mot varandra: Vänsterpartiet mot Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna mot Moderaterna, Folkpartiet mot Miljöpartiet och Centerpartiet mot Piratpartiet. Kristdemokraterna hade inte fått fram någon kandidat till turneringen.

Det var främst personer från partiernas ungdomsförbund som deltog i turneringen. Men Björn Söder, riksdagsman för Sverigedemokraterna, satt som reserv.

– De lät honom aldrig spela, och med tanke på Vänsterpartiets deltagare var det nog smart, säger Jonathan Rieder Lundkvist som arrangerat turneringen.

Vänsterpartiet gick segrande ur turneringen och vann mot Miljöpartiet i den slutgiltiga finalen. Jonathan Rieder Lundkvist säger att han är nöjd med tävlingen och glad att kunna få upp begreppet e-sport på den politiska agendan. Han hoppas på en ökad förståelse hos politiker att e-sport är en viktig del för många ungdomar.

Under 2010 hölls en liknande turnering och då deltog Mathias Sundin för Folkpartiet som numera är ersättare i riksdagen. Vid den tidpunkten var Jonathan Rieder Lundkvist aktiv inom Piratpartiet - något som han fått skjuta åt sidan nu för att vara en opartisk arrangör.

– E-sport växer mycket och Starcraft är en bidragande del till att det växer, säger han.

Till sin hjälp hade han en svensk kommentatorsduo vid namn Living on the Ladder som livekommenterade alla matcher. Matcherna strömmades också live via en hemsida.

Niklas Svahn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt