Polisen säger nej till ny teknik i bilen

1999-03-31 13:29  
Tokyo All den nya elektroniken i japanska personbilar har gjort att olyckorna ökat och nu har polisbyrån fått nog av "teknikmissbruket".

I ett lagförslag, som fått regeringens välsignelse, skriver byrån att det bör bli förbjudet att titta på bilens navigationssystem mer än två sekunder åt gången under färd. Behöver man titta längre får man helt enkelt vara så god och stanna bilen.

Vilsna och ouppmärksamma bilister som orsakar olyckor kan, förutom att de förlorar körkortet, dömas till tre månaders fängelse.

Av samma anledning vill polisbyrån reglera bruket av mobiltelefoner. Det bör, skriver byrån, vara förbjudet att tala i telefon medan man kör bil. De bilister som varit förutseende nog att skaffa så kallad "hands-free"-funktion till sina mobiltelefoner kommer dock inte att beröras av den nya lagen, utan kan helt lagligt fortsätta prata.

Jon Thunqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt