Polisen lägger ned kritiserade it-systemet

2014-02-20 08:47  

Polisen lägger ner det starkt kritiserade IT-systemet Pust Siebel, som används för att rapportera in brott.

Nu ska Rikspolisstyrelsen ta fram en avvecklingsplan, enligt ett pressmeddelande.

Systemet har fått hård kritik, och har dragits med stora problem. Poliser har larmat om att det tagit timmar att rapportera in enkla brott.

Systemet, som används till trafikbrott och vissa enklare brott, ska avvecklas i år. Tanken från början var att det med tiden helt skulle ersätta två gamla system.

"Jag gjorde ett pass i yttre tjänst senast i december och har även besökt ett flertal polisstationer runt om i landet och pratat med poliser. Jag har länge förstått att det finns en stor frustration med systemet och den senaste tiden har det förstärkts ytterligare", skriver rikspolischef Bengt Svenson på polisens sajt.

Rikspolisstyrelsen konstaterar att det inte har fungerat att försöka förbättra Pust Siebel.

"Svensk polis är i behov av modernare IT-system för att bli mer effektiv. Det är därför beklagligt att nu behöva meddela att vi måste avbryta utvecklingen av Pust. Det är också något jag tar fullt ansvar för", skriver Svenson.

"Äntligen!", twittrar Polisförbundets ordförande Lena Nitz om avvecklingsbeslutet.

Förbundets huvudskyddsombud i nordvästra Skåne, Fredrik Brokopp, som pekat ut systemet som ett arbetsmiljöproblem och tillsammans med Skånes övriga polisområden hotat med ett skyddsstopp, är också lättad.

"Sällan har väl ett äntligen varit mer befogat", skriver han.

Brokopp är en av flera poliser som har räknat dagarna sedan det tillfälle då Svenson meddelade att ett beslut om Pusts framtid skulle fattas "inom kort".

En av grundidéerna med Pust-projektet, polisens mobila utredningsstöd, som pågått sedan 2009, är att poliserna ska göra mer avrapportering på fältet. Uppgifter i ett ärende ska direkt kunna skickas vidare i rättsväsendet.

Sedan i våras används systemet för mängdbrott som rattfylleri, drograttfylleri, olovlig körning snatteri, innehav och bruk av narkotika. Senare utvidgades användningen till att även omfatta en lång rad trafikbrott.

I våras byttes den tekniska plattformen för Pust ut, till Siebel. Då började systemet användas skarpt ute i polismyndigheterna.

Pust Siebel har utvärderats och sågats både av IBM och EY, tidigare Ernst & Young. "Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen", skrev konsulterna på EY.

Uppgiften om vad det har kostat varierar. I december uppgav RPS för TT att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor, då dubbelt så mycket som budgeterat.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt