Polisen förde dataregister över romer

2013-09-23 14:52  

Skånepolisen anmäler sig själv efter avslöjandet om ett register över tusentals romer. – Jag är chockad, säger justitieminister Beatrice Ask, medan rikspolischefen Bengt Svenson är "förbannad".

Enligt DN består registret av personnummer och adresser som kombineras med pilar som ska visa släktbanden mellan de registrerade.

– Jag beklagar det här, jag har själv barn. Kritiken är så graverande att vi ska göra en polisanmälan och göra en rättslig prövning av det här, säger länspolismästare Klas Johansson vid en pressträff i Malmö.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska också inleda en utredning. "Är det så att man betraktar och behandlar de här personerna som misstänkta bara utifrån polisens föreställningar om deras etniska tillhörighet så är det mycket besvärande", säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

– Jag blir chockad, för jag vet ju att vi har lagar och regler som är väldigt noggranna när det gäller polisens möjligheter att behandla personuppgifter. Man får inte behandla uppgifter om personer bara på grundval av en persons ursprung, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

– Nu har jag krävt och utgår ifrån att jag får en ordentlig genomlysning av vad som är fakta i detta och på vilket sätt det hanteras, säger hon.

Även Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har beslutat att inleda ett tillsynsärende. Redan i morgon ska nämndens ordförande och kansliet besöka polismyndigheten i Skåne. Nämnden har till uppgift att utöva tillsyn över bland annat polisens behandling av personuppgifter.

Registret ska finnas i en mapp i Skånepolisens datasystem, märkt "kringresande". Enligt jurister DN har talat med bryter registret mot flera lagar, bland annat Europakonventionen, polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.

Polisen bekräftar för TT att registret finns, men säger att det inte är sanktionerat av polismyndigheten.

– Vi håller nu på att undersöka om det är upprättat av en enskild medarbetare, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.

Rikspolischefen Bengt Svenson anser att registret är helt oacceptabelt. Han bedömer att det rör sig om en analysfil till stöd för en undersökning av brottslighet.

Enligt DN:s uppgifter har registret upprättats av polisen i Lund, men bland annat rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera städer ska ha tillgång till det.

– Det är naivt att tro att det bara skulle vara en handfull människor som haft tillgång till det här. Och det gör mig än mer förbannad att ingen annan har slagit larm mycket tidigare om oegentligheterna. Omfattningen av registreringen är helt oacceptabel och enligt min bedömning kan det inte vara annat än olagligt, säger Bengt Svenson.

Svenson har nu kallat till sig samtliga länspolischefer till ett möte på onsdag.

Starka reaktioner har strömmat in under dagen.

– Det här är minst sagt upprörande, registrering på etnisk grund är olaglig och hör inte hemma i ett rättssamhälle, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Erland Kaldaras vid Romska Kulturcentret i Malmö är en av dem som finns med i polisens register. Även hans familj - brorsbarn, föräldrar och äldre släktingar ända tillbaka till slutet av 1800-talet - är med.

– Jag har antagit att det finns register över oss som är föreningsaktiva om de behöver få kontakt med någon, men mina barn och morföräldrar har inget med det att göra därför blev jag chockad när jag såg namn, adress och lägenhetsnummer i listan.

 

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt