Polisen får bugga till 2012

2010-03-11 10:10  

Det behövs mer tid för att analysera hur bra buggning är som metod när polisen ska klara ut brott. Det menar regeringen som i dag föreslår att lagen om hemlig rumsavlyssning förlängs till och med år 2012.

Sedan den 1 januari 2008 har polisen haft möjlighet att avlyssna personer med mikrofoner på olika platser, som i hemmen, i bilar, på hotell och restauranger.

Men lagen gällde bara på försök och löper ut den 1 december i år. 

När regeringen i fjol lät utreda hur buggningen fungerat, kom utredaren fram till att antalet förundersökningar där buggning använts varit alltför få för att metoden ska kunna utvärderas.

Under 2008 bedrev polisen buggning mot 25 personer inom ramen för 17 förundersökningar inom den öppna polisen eller Tullen. Och dessutom mot ett mindre antal personer i Säpos förundersökningar om brott.

Enligt regeringen är det ännu för tidigt att permanenta lagen. I stället vill man förlänga den i två år till och lägger i dag torsdag fram en proposition kring detta.

I den föreslås riksdagen besluta att buggningen ska få användas till och med den 31 december år 2012. Under den tiden ska metoden återigen analyseras och utvärderas.

Regeringen lägger också förslag om att skärpa ”lagen om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott” och som innebär att polisen i syfte att förebygga brott  i hemlighet kan avlyssna telefonsamtal, sms och mejl.

Denna ska också hädanefter kunna användas för att förhindra offentlig uppmaning, utbildning och rekrytering när det gäller terroristbrott och andra särskilt allvarliga grova brott.

Dessutom vill regeringen införa ett skydd i lagen som gäller ”förebyggande avlyssning” för personer som jobbar inom sjukvården, präster och journalister.

Lagrådet som nyligen granskat förslagen hade inga synpunkter att komma med.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt