Polisen behåller Pirate Bays servar

2007-10-03 13:19  

Större delen av de datorer som beslagtogs under polisrazzian <br></br>mot fildelningssajten The Pirate Bay i maj 2006 lämnas nu tillbaka till sina ägare. Men polisen behåller alla servrar som använts av The Pirate Bay.

Alla de servrar som beslagtogs under polisens husrannsakan mot webbhotellet PRQ i Solna maj i fjol ska returneras till sina ägare.

Det uppger kammaråklagare Håkan Roswall. På tisdagen tog han beslutet häva beslaget av servrar som fanns i PRQs lokaler.

Däremot behåller polisen i förvar ett antal servrar som man menar har använts av The Pirate Bay. Dessa beslagtogs på andra platser i Stockholm under razzian.

Hur många är det?
- Det kan jag inte säga, säger Håkan Roswall.

Hittills har fem personer delgivits brottsmisstanke efter razzian. De är misstänkta för medhjälp till eller förberedelse till upphovsrättsbrott.

Det brottsliga, menar Håkan Roswall, ligger i att de tillhandahåller teknik som möjliggör fildelning av piratkopierade musik- eller filmfiler.

Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge är kritisk till att beslaget hävts först nu.

"Det här hade han kunnat göra för ett år sedan. Håkan Roswall slingrar sig och vrider sig och fortsätter farsen", skriver Rickard Falkvinge i ett pressmeddelande.

Ska det ta över ett år att komma fram till att servrarna inte har använts av fildelningssajten?
- Det var många datorer, med mycket information på och ett stort pussel att lägga, svarar Håkan Roswall.

När tänker du väcka åtal?
- Det kan jag inte säga, men jag kan säga så mycket som att varken jag eller polisen har något som helst intresse av att dra ut på tiden med detta.

Sammantaget beslagtog polisen 186 datorer vid husrannsakan på nio platser i Sverige. I juni i år kom Justitiekanslern fram till att det inte fanns någon grund för staten att betala ut skadestånd till sju stycken icke-misstänkta företag som drabbades när deras webbverksamhet fick stänga.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt