Plötsligt kan datorn spara 30 procent el

2011-04-26 11:20  

Med enkla medel kan bärbara datorer spara 30 procent el, tipsar datorbranschen inför hotande elbrist i Japan.

Datorn är den elkonsument som är enklast att justera så att förbrukningen minskar, anser pc-branschen i Japan inför den befarade elbristen i landet i sommar.

Därför tar flera tillverkare nu initiativ för att tipsa främst storanvändare, men även privatpersoner, om hur datorerna kan ställas in för att spara ström under tider då elförbrukningen är hög, rapporterar tidningen Asahi Shimbun.

Fujitsu kommer i slutet av maj att distribuera ett program som kopplar bort bärbara datorer från elnätet när förbrukningen är som störst. Användarna blir då hänvisade till batteriet. Under natten när efterfrågan på el minskar laddas batteriet.

Toshiba har levererat ett liknande program till företagskunder sedan 2005, men det måste aktiveras för att träda i funktion. Ursprungligen var det tänkt som en hjälp att minska koldioxidutsläppen, men nu uppmanar Toshiba sina kunder att aktivera funktionen för att minska belastningen på elnäten.

Nec har sålt ett energisparprogram sedan 2009 som kan minska elförbrukningen med 30 procent. Det används hittills av ett tiotal organisationer och företag, men efter naturkatastrofen den 11 mars har omkring 50 andra kunder frågat efter detta program.

Microsofts japanska gren meddelar att elförbrukningen kan minskas mellan 20 och 30 procent i en pc bara genom att aktivera de energisparfunktioner som finns inbyggda i operativsystemet Windows. Företaget kommer att ge mer detaljerade anvisningar framöver, rapporterar Asahi Shimbun.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami pc

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt