Planen: Emojis med olika hudfärg

2014-11-07 06:10  
Emojis för alla. Foto: TT

Apple har fått kritik för att en stor majoritet av emojis populära bildsymboler som föreställer människor är vita. Nu har man kommit fram till en lösning på problemet - en hudfärgspalett.

Emoji är känt för sina symboler som används för att beskriva känslor och humor i sms och i meddelanden på nätet. Men eftersom så gott som alla symboler som föreställer människor har vit hudfärg, utöver de gula originalsymbolerna, har Apple fått hård kritik.

Apple har svarat att de håller med om kritiken och att de också vill se mer mångfacetterade symboler. Det har lett till ett samarbete med organisationen Unicode Consortium, som sätter den internationella standarden för symboler och text på alla mjukvaruplattformar.

Och organisationen har nu i veckan släppt ett förslag på en hudfärgspalett baserat på Fitzpatricks färgskala som hudspecialister använder för att kategorisera hudfärger.

Med den nya hudfärgspaletten ska användare kunna välja mellan fem hudfärger till alla mänskliga symboler, allt från symbolen med händerna i bön till den dansande kvinnan. För dem som väljer att inte välja en hudfärg kommer människosymbolerna att få den gula färgen som originalsmileysarna har.

Den nya hudfärgspaletten är ännu bara ett förslag och än finns det ingen tidsplan för när våra sms-symboler kommer att ha den mångfald som efterlysts.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt