Plaggen som fintar värmekameran

2013-02-08 10:59  

Mode mot övervakningssamhället. New York-konstnären Adam Harvey lanserar nu klädserien "stealth wear" som ska dölja kroppar från värmekameror och drönare.

Hur kan medborgarna undgå att övervakas via modern teknik? Konstnären Adam Harvey har tidigare designat frisyrer och ansiktsattiraljer som hindrar och försvårar intelligens som digital ansiktsigenkänning i projektet DV Dazzle 2010.

Nu fortsätter han att utforska hur integriteten kan bevaras genom att presentera ett klädmode, som förutspeglas kunna dölja dig och dina kroppsdelar från sofistikierad övervakning från värmekameror.

Just värmekameror används bland annat av obemannade flygplan, drönare, i jakten på flyktingar och andra personer, konstaterar Adam Harvey. Han bland annat designat de nya kläderna med utgångspunkt från kläder som traditionellt bärs av muslimer, såsom burka och slöjor. Det vill säga med tydlig koppling till den amerikanska användningen av drönare i Afghanistan och andra länder.

Kläderna lanserades nyligen i januari i London på utställningen Stealth Wear i tidningen Tank Magazines lokaler och de säljs via en nätbutik. De olika plaggen sägs innehålla metalliska fibrer som reflekterar bort värmesökande ljus från IR-kameror.

Adam Harvey presenterar samtidigt ett litet mobilfordral som ögonblickligen sägs kunna bryta alla radiosignaler till och från mobilen och göra den tvärtyst, vilket innebär att man inte kan spåras via basstationer eller satellit.

"Stealth Wear är en vision som adresserar uppkomsten av övervakning, makten hos dem som övervakar och det växande behovet av att utöva kontroll över det som vi sakta förlorar, vår integritet", skriver Adam Harvey i sin webbpresentation av utställningen.

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt