Peter Sundes nya tjänst hjälper aktivister bekämpa spansk censur

2017-12-20 15:20  
Peter Sunde har lämnat Pirate Bay bakom sig helt. Anonyma domänregistreingstjänsten Njalla och VMA-appen Hesa Fredrika är två projekt som han arbetar med i dag. Foto: Wikimedia/Scanpix

Med sitt nya passionsprojekt Njalla hjälper Pirate Bay-grundaren Peter Sunde katalanska aktivister att slå tillbaka mot den spanska regeringens censur.

Torsdag 21 december blir en ödesdag för Kataloniens framtid. Då hålls ett extrainsatt regionalval, utlyst av regeringen i Madrid.

Efter folkomröstningen den 1 oktober har den spanska regeringen slagit ner hårt mot katalanska aktivister. Flera katalanska ledare har fängslats, och folkomröstningens två officiella sajter, referendum.cat och ref1oct.cat, har släckts av regeringen.

Inför valet har katalanska aktivister fått hjälp från oväntat håll.

I april lanserade Peter Sunde, en av grundarna till Pirate Bay, sitt nya företag Njalla.

Idén är att stärka människors integritet på nätet genom att erbjuda en tjänst för anonym domänregistrering. I praktiken innebär det att Njalla köper domännamn på uppdrag av sina kunder, och sedan står som registrerade ägare till domänen.

- Det här är något som jag har velat göra i tio år. Idén föddes när Godaddy helt sonika bestämde sig för att släcka sajten Kopimi, som jag var med och drev. Jag kände att jag inte kunde lita på någon domänregistrator efter det. När jag lämnade donationstjänsten Flattr tidigare i år fanns det plötsligt tid över att göra något åt detta, säger Peter Sunde till Ny Teknik.

Njalla är ett samiskt ord för en timrad förrådsbod som är placerad på en stolpe några meter ovanför luften.

- Vi letade efter namn som signalerade att bolagen har ett nordiskt ursprung här. Jag såg en njalla på teve, och tyckte att det var perfekt – det är något som ska skydda värdefulla saker från odjuren.

Under hösten har Peter Sunde och Njalla bistått katalanska aktivister med teknisk expertis, bandbredd och virtuella maskiner för att slå tillbaka mot den spanska regeringen.

- Många tolkar det som att vi tar ställning för Kataloniens framtid. Jag är inte emot Kataloniens självständighet, men för mig handlar det här om att stå upp för folks rätt att få rösta och kunna uttrycka sina åsikter utan att bli censurerade.

Men Njalla är inte det enda projektet som Sunde är aktuellt med just nu.

I dagarna lanserades appen Hesa Fredrika, en slags mobilversion av VMA-meddelanden (Viktigt Meddelande till Allmänheten). Tanken är att ge folk snabbare tillgång till uppdaterad information i krissituationer.

Appen ska lösa två problem: Dels att människor ska kunna ta del av uppdaterad krisinformation snabbare, dels att folk ska kunna få larm om de befinner sig i ett specifikt område där något extraordinärt har inträffat.

- Under Västmanlandsbranden 2014 tog det flera dagar för myndigheterna att få ut sms med uppdaterad information till alla i området. Även vid SOS Alarms felaktiga VMA-larm i Stockholm tog det alldeles för långa tid att få ut korrekt information. Jag tänkte att det skulle vara rätt enkelt att bygga en app som fungerar bättre och ger tydligare information. Och det var det.

Njalla och Hesa Fredrika känns som två väsensskilda projekt. Finns det en röd tråd?

- Kärnan i båda projekten är att använda teknik för att hjälpa människor. Folk i teknik- och startup-sektorn har ofta helt fel fokus i dag. Alldeles för många har som mål att locka till sig så mycket riskkapital som möjligt och göra en snabb exit, snarare än att faktiskt förbättra folks vardag.

Hesa Fredrika

Hesa Fredrika finns till både Android och Ios. Utvecklingen av appen har finanseriats av Internetsstiftelsen ISS.

Appen använder teknik för gps-positionering för att kunna skicka ut VMA-larm till personer som befinner i sig i närheten av ett olycksområde. SOS Alarm kan också skicka ut VMA via sms till personer som befinner sig i avgränsat område. Men det handlar inte om en positionsbestämning med någon större precision – i stället skickas sms:en ut till som mobiler som uppkopplade till en viss basstation.

I Hesa Fredrik-appen kan användarna även ange om man kan tänka sig att hjälpa till som frivillig om en olycka har inträffat, samt om man är utbildad i hjärt- och lungräddning.

Kalle Wiklund

Mer om: Peter Sunde

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt