Personalexplosion väntar Ericsson - i utlandet

2009-03-03 13:30  

Ericsson kan ha ytterligare 40 000 anställda inom fem år. Det säger vd Carl-Henric Svanberg. Men ökningen kommer inte att ske i Sverige, bara utomlands.

När Carl-Henric Svanberg tog över som vd hade Ericsson nästan 50 000 anställda. Ungefär lika många jobbade i Sverige som utomlands.

Nu arbetar nästan 80 000 på Ericsson, men bara 20 000 i Sverige.

- Vi har 60 000 utanför Sverige, och ge det ytterligare fem år så kan de vara 100 000, säger Carl-Henric Svanberg.

Men någon ökning på hemmaplan väntas inte.

Merparten av de 40 000 personer som Ericsson räknar med att anställa kommer att jobba utomlands med service och nätdrift.

- Det är väldigt stor aktivitet inom affärsområdet tjänster just nu, säger Henry Sténson, informationsdirektör på Ericsson.

Det beror delvis på finanskrisen. Många operatörer har starka finanser, men det osäkra läget gör att fler överväger att överlåta nätdriften på någon annan. Exempelvis Ericsson.

- Områdena "tjänster och nätverksinstallation" har i dag 35 000 anställda, men kanske ytterligare 20 000 inom två, tre år, förutspår Henry Sténson.

Förklaringen är att Ericsson nästan alltid tar över operatörens driftspersonal i samband med att man får ansvaret för nätdriften.

Carl-Henric Svanberg räknar också med att operatörerna kommer att behöva mycket hjälp med omställningen från flera nät till en enda enklare nätstruktur. Det som brukar kallas konvergens.

- Tidigare var vår huvudverksamhet att rulla ut nät. Nu frågar kunderna allt oftare om vi kan hjälpa dem att skapa ett konvergerande nät. Och det är en komplicerad process, som tar år att genomföra, säger Svanberg.

För att klara det räknar Ericsson med att behöva än mer folk. Därav den uppskattade ökningen upp till 100 000 anställda utomlands på fem år.

- Och de kommer att jobba med drift av nät och med nätverkstransformation, säger Ericssonchefen.

Han presenterar Ericssons kraftiga expansionsplaner bara en månad efter beskedet att bolaget måste minska personalen med 5 000 anställda, varav 1 000 i Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt