Persienner gör om platt-tv - till 3d-tv

2009-03-31 23:00  
Så får du 3d-upplevelse i vardagsrummet.

(OBS - denna artikel är nytekniks aprilskämt 2009) Vertikala raster av speglar kan förvandla din platt-tv till en 3d-tv.<br></br> - Det går att använda vanliga fönsterpersienner också, men då förlorar man lite ljusstyrka, säger Pär Siene.

Pär Siene är forskningschef på det lilla Linköpingsföretaget Autostereoskopisk som ligger bakom innovationen.

Ny Teknik har tidigare berättat om Philips satsning på 3d-tv utan glas-ögon (NyT 2009: 07).

Nu presenterar det svenska företaget Autostereoskopisk teknik en billigare lösning för alla som har platteve.

Tricket är ett system av vertikala raster som monteras på platt-tv:ns skärmyta. Rastret gör att olika bilder når vänster respektive höger öga. Hjärnan sätter sedan samman bilderna till en djupbild.

- En liknande teknik användes i världens första 3d-bio i Moskva, säger Pär Siene. Men då var betraktningsvinkeln extremt liten. Folk tvingades sitta blickstilla på rad i en stereozon.

För att se om idén höll provade forskarna först att placera en vanlig fönsterpersienn över skärmytan på en platt-tv. Persiennen placerades så att spjälorna gick vertikalt i stället för horisontellt. Med stången kunde sedan vinkeln, som gav den bästa 3d-effekten, ställas in.

- Det gick riktigt bra, men ljusstyrkan blir bättre med vår spegelversion. Vanliga persienner blockerar delar av ljuset.

Tekniken kräver också att skärmen har en hög upplösning och bildfrekvens så att varje öga får minst 50 bilder per sekund.

Dessutom måste bilderna till väns-ter respektive höger öga vara tagna ur något olika vinkel.

- Det här problemet är redan löst i de 3d-produktioner som har gjorts och görs i Hollywood. Men kopplar man in samma kanal på två ingångar i digitalboxen får man faktiskt en liknande effekt.

- Man kan även göra egna 3d-filmer genom att filma genom en persienn med en videokamera.

Företaget har nu patentsökt innovationen. Kontrakt har också slutits med ett stort svenskt möbelföretag, vilket är i dagsläget hemligt.

Läs mer om aprilskämten i svensk press 2009.

Mer om: Lauren Dreijer TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt