Per tog det som Gudrun lämnade

2007-01-15 07:47  

Stormen Per, som drog fram över Sverige under söndagen, fällde stora mängder skog i samma områden i södra Sverige som drabbades av stormen Gudrun för två år sedan. Dessutom har hundratusentas hushåll blivit ström- och telefonlösa.

- Hård vind i kombination med blöta marker frestar hårt på skogen som i många fall inte återhämtat sig efter stormen Gudrun, skriver statliga Skogsstyrelsen på sin sajt och råder skogsägarna att ta det försiktigt när de nu ska ut i skogen och rensa upp.

Skogsstyrelsen har tagit fram en enkel pdf-broschyr med konkreta råd och tips om hur man arbetar i stormskadad skog och tar hand om omkullblåsta och lutande träd.

280.000 hushåll strömlösa
Dagens Nyheter, som i dagens tidning har den starka rubriken "Per tog den skog som Gudrun lämnade", rapporterar att över 280.000 hushåll i Syd- och Mellansverige blev strömlösa i stormenens spår.

Det är hälften så många som efter Gudrun för ganska exakt två år sedan.

Elbolaget Eon, som har huvuddelen av sina kunder i södra Sverige, skriver på sin hemsida om att över 170.000 av Eons kunder stod utan el när läget var som värst under söndagen. Framåt kvällen hade siffran sjunkit till 144.000.

Eon hade lagt 1.500 tele- och röjningsarbetare i beredskap inför stormen som var aviserad av meteorologen flera dagar i förväg men de fick av säkerhetsskäl inte gå ut och jobba under söndagen när det blåste som värst.

Sju helikoptrar fanns också redo för insatser.

- Det är mycket frustrerande för montörerna att inte få komma ut och börja arbeta. Vårt arbete just nu är koncentrerat på att göra omkopplingar i näten för att på så sätt få tillbaka några kunder och att planera reparationsarbetet, sade Eons informationschef Jan-Erik Olsson på söndagskvällen.

60.000 utan telefoni
Statliga Post- och telestyrelsen PTS rapporterar på måndagsmorgonen att 60.000 teleabonnenter just nu står utan fast telefonförbindelse.

Även mobiltelefoninäten har skadats av stormen men PTS rapporterar inga siffror.

3G-operatören 3 har rapporterat sina skador och säger 1.500 basstationer slogs ut när de blev utan ström.

Teletrafiken är beroende av elförsörjning och när elnäten slås ut slås också telestationerna ut.

- Problemen för telefonin är koncentrerade till den väg som ovädret tog. Det innebär hela Götaland och större delen av Svealand och södra norrland. Särskilt problematiskt är det i Jönköpings och Kronobergs län, skriver PTS i ett pressmeddelande.

Mycket energi i Per
Det är Norges motsvarighet till svenska SMHI, Meteoroligisk Institutt, som döper de stora stormarna.

På sin hemsida förklarar i dag Meteorolisk Institutt varför polarstormarna Gudrun och Per förorsakar så stora skador så långt in i land som de gjort till skillnad från de tropiska stormarna i Karibien, som dör när de kommer in över land.

Läs förklaringen på MI:s sajt.

Lars Anders Karlberg

Mer om: stormen Gudrun

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt