Pentax och Hoya går ihop

2006-12-21 11:14  
Hoya och Pentax slår samman optiken

De båda japanska optikföretagen Pentax och Hoya slås ihop till det nya företaget Hoya Pentax HD Corporation. Båda företagen är klassiska optiktillverkare som pressats hårt av digitalfotoexplosionen.

Det nya företaget, som ska formas den 1 oktober 2007, kommer att fortsätta inom de verksamhetsområden som man tidigare verkat i. Men man kommer också att satsa på nya affärsområden, exempelvis kontorsutrustning och analyssystem.

Gemensamt har de båda företagen den klassiska optiska verksamheten med linser, liksom glasögon och kontaktlinser, samt medicinsk utrustning som endoskop.

Den medicintekniska verksamheten ska enligt planera fördubbla omsättningen, enligt ett pressmeddelande.

Hoyas starka ställning som tillverkare av glasbaserade hårddiskar ska ytterligare stärkas. Det nya företaget ska även flytta fram positionerna inom digital bildbehandling liksom inom övervakningssektorn.

De klassiska optik- och fototillverkarna har haft det kämpigt när fotomarknaden ställde om från kemisk film till digital fotografering. Tidigare i år gav Konica-Minolta upp och sålde sin fotoverksamhet till Sony.

Nya starka aktörer från elektronikbranschen har gått in i fotosektorn, exempelvis Sony, men även Panasonic och Samsung.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt