Pennan som suger in texten

1999-04-08 14:12  
När läspennan började ritas fanns inte komponenterna. Först efter ett år kom elektroniken ifatt C Technologies.
- Det är ett av huvudskälen till att vi är först i världen med den här tekniken, säger uppfinnaren Christer Fåhraeus.
Den svenska läspennan har rönt stor uppmärksamhet över hela världen. I höstas gick den till final på IT-mässan Comdex i Las Vegas, och för två veckor sedan vann den första pris vid Australiens största IT-mässa.
På bara två år har företaget kring pennan, C Technologies i Ideon i Lund, växt till 45 anställda. Konstruktionen är patenterad och säljs i en rad länder. Tekniken är så intressant att Ericsson köpt en liten andel i företaget.
Pennan kan läsa och tolka tryckt text. När pennan dras över en textrad fotograferas texten av en liten chipbaserad kamera 50 gånger i sekunden. Bilderna pusslas ihop till en bild av den tryckta texten. Bilden tolkas av ett program till ASCII-tecken som lagras i minnet.
Textfilen kan överföras till en pc via en infraröd port.

Christer Fåhraeus fick idén när han höll på att doktorera i neurofysiologi.
- Jag retade mig på att jag inte fick fatt i text som jag strök under. Jag ville fånga den och suga upp den.
Ett år senare, 1996, hade han fått ihop pengar till en förstudie för att se om tekniken fanns för att förverkliga idén.
Konsultföretaget Sigma Enpece i Lund drogs in i projektet. Enpece är specialiserat på att utveckla nya högtekniska produkter.
Jakten på komponenter som var tillräckligt strömsnåla, små och snabba satte igång.

- De fanns inte. Däremot hittade vi specifikationer på komponenter som skulle komma ett år senare som klarade uppgiften. Då bestämde vi oss för att köra, säger Christer Fåhraeus.
Under två år jobbade ett tiotal ingenjörer och formgivare parallellt med att utveckla program, konstruera elektronik och design.
I pennan förenas optik, elektronik och digital bildbehandling. Programmen som tolkar texten bygger på neurala nätverk. Att få programmet att tolka bilderna tillräckligt snabbt var den mest kritiska uppgiften. Två tekniska fysiker, Ola Hugosson och Petter Ericson handplockades för uppgiften.
- Till slut kom de ner på 13 millisekunder för att jämföra två bilder. Från början tog det en sekund, säger Christer Fåhraeus.
Den yttre formen kunde spikas först när elektroniken var klar. Olof Wranne, som i dagarna tar examen på Högskolan för design och konst i Göteborg, har gett pennan sin form tillsammans med Johan Berhin, designingenjör på Sigma Enpece.
Den liknar en stor överstrykningspenna med ett tydligt tumgrepp.
- Utmaningen är att produkttypen är helt okänd. Formen måste hjälpa användaren att förstå hur den fungerar. Därför har vi gjort den så pennlik som möjligt, säger Johan Berhin.

C Technologies arbetar redan på en ny version av läspennan. Den ska börja säljas till hösten och kommer att se annorlunda ut enligt Christer Fåhraeus:
- Formen är vacker, men ergonomiskt finns en del kvar att göra.
Bland annat ska batteriet flyttas ner för att få en bättre viktfördelning.
Greppet ska göras om för att pennan ska bli lättare att styra.
Samtidigt utvecklas nya funktioner. I maj kommer en penna med automatisk översättning och med adressregister. Dessutom ska man kunna skriva med pennan. Ett program omvandlar rörelsen till bokstäver.
På sikt ska man kunna ta bilder med pennan. Talsyntes ska göra det möjligt att lyssna på texten. Det är särkilt intressant för personer med läs- och skrivsvårigheter.
- Men också för studenter De kan ligga på soffan och lyssna på anteckningarna de samlat på biblioteket, säger Christer Fåhraeus.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt