Pengarna slut för Swats

2003-09-09 23:00  

Konkurs blev slutet för svenska Swats som utvecklat ett smartkort med inbyggd display. Serieproduktionen var planerad till nästa år men så långt räckte inte pengarna. Bolagets grundare hoppas kunna köpa loss konkursboet.

Efter tio års utvecklingsarbete och minst 70 miljoner i riskkapital tvingades displayföretaget Swats lämna in sin konkursansökan hos Stockholms tingsrätt i förra veckan. Det efter att bolaget misslyckats med att dra in nya pengar till den fortsatta utvecklingen.

Idén till ett skärmförsett smartkort fick grundaren Johan Asplund redan för tio år sedan då han grundade det bolag som sedan blev Swats. Bolaget har patent på ett speciellt sätt att bygga smartkort med inbyggd skärm och batteri. En prototyp presenterades i slutet av förra året och sedan dess har företaget arbetat med att utveckla kortet för massproduktion.

Skärmen skulle användas för att visa saldo och transaktioner på bankkort och tanken var också att kortet skulle användas vid biljettlöst resande. På den inbyggda lcd-skärmen kan två rader text visas med totalt 56 tecken. Med hjälp av två knappar kan texten rullas fram på skärmen.

Största ägare i Swats var grundaren Johan Asplund tillsammans med riskkapitalbolaget Affärsstrategerna och försäkringsbolaget Skandia.

Johan Asplund säger till Ny Teknik att han tänker försöka hitta nya finansiärer och köpa loss tekniken ur konkursboet.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt