Pekplatta av glas i nya bärbara Macar

2008-10-15 09:49  

Apple presenterade på tisdagen en rad nyheter bland sina bärbara datorer. Bland annat pekplattor av glas och utan knapp, samt dubbla grafikkort som kan göra dataspel roligare på bärbara Macar.

I centrum för nyheterna stod den helt omgjorda toppmodellen Macbook Pro med 15- och 17-tumsskärmar.

De har fått en ny typ av pekplatta i glas och utan musknapp. Istället trycks hela pekplattan ned.

Pekplattan har liksom Iphone stöd för multitouch, det vill säga kommandon med flera fingrar. Att exempelvis zooma genom att knipa och sära på två fingrar var möjligt redan tidigare, men nu kan gester göras med upp till fyra fingrar, bland annat för att växla mellan aktiva program.

Kan bli skärm
Att hela pekplattan trycks ner liknar principen för pekskärmen i en ny modell av affärsmobilen Blackberry. Modellen som kallas Storm har en pekskärm som trycks ner i sin helhet vid inmatning, och det verkar därför inte helt otroligt att Apple vidareutvecklar den nya pekplattan till att innehålla även en skärm framöver.

En annan nyhet i Macbook Pro är dubbla grafikkort från tillverkaren Nvidia - Geforce 9400M samt 9600M GT. Detta ger betydligt snabbare 3d-grafik vilket främst utnyttjas i spel.

Grafikkorten kan stängas av för att spara ström, vilket ger en timmes mer batteritid.

Fräsning i stället för pressning
Själva tillverkningen av datorn är också ny. I stället för att pressa aluminiumchassit tillverkas det nu genom fräsning ur ett stycke aluminium. Detta ger högre hållfasthet, flexiblare design och lättare hölje.

Även den enklare modellen, storsäljaren Macbook, kom i ny version. Macbook finns nu i en 13-tumsmodell med aluminiumchassi liksom Pro. Den har också fått ett grafikkort från Nvidia, GeForce 9400M.

Ny skärm
Apple presenterade också en ny version av skärmen Cinema Display, i storleken 24 tum och upplösningen 1920 x 1200 pixlar. Skärmen är upplyst med led-teknik, vilket ger lägre strömförbrukning, och har inbyggd webbkamera, mikrofon och stereohögtalare.

Till skärmen finns en sladd med tre kontakter - ström, usb samt den nya skärmkontakten Mini Display Port - så att en bärbar dator kan anslutas med en enda sladd.

Mats Lewan

Mer om: Macbook Pro Mac

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt