Patientjournal på nätet får ny chans i Uppsala

2004-11-05 09:20  
Katja Isberg-Amnäs, Datainspektionen.

För ett år sen sade Datainspektionen, DI, nej till att ett antal uppsalabor på prov fick tillgång till sina patientjournaler på internet. Olagliga vårdregister, sade DI då. Nu har DI bytt fot och diskuterar omstart för Uppsalaexperimentet – som forskningsprojekt.

Katja Isberg-Amnäs, Datainspektionen.
Det som kan rädda journalerna är personuppgiftslagens undantag för behandling av personuppgifter för forskningsändamål.

- Projektet måste i så fall godkännas även av forskningens etikprövningsnämnd, säger datarådet Katja Isberg-Amnäs på Datainspektionen.

Hon sitter även med i patientdatautredningen som juridisk expert.

Uppsala läns landsting inledde för drygt ett år sedan försök med 300 invånare som fick tillgång till valda delar i sina journaler via privata hälso- och sjukvårdskonton på internet. De kunde följa remisser och provsvar, kommunicera med läkaren och läsa journalanteckningar. Alla uppgifter godkändes av läkaren innan det lades upp på kontot.

Datainspektionen stoppade försöket eftersom sjukvårdskontona var vårdregister och sådana bara får användas av personal som behöver uppgifterna i vårdarbetet.

På frågan om inte ingripandet var överdrivet nitiskt svarar DIs nuvarande generaldirektör Göran Gräslund att man inte kunde göra en annan bedömning eftersom lagen är som den är.

Men att det kan finnas behov av journaler på nätet förnekar han inte.

- Det är möjligt att de är bra, men vi rör oss här på det mest integritetskänsliga området av alla.

Ingripandet mot nätjournalerna har nu också prövats av länsrätten som häromveckan stannade för samma tolkning som DI.

Något överklagande blir det dock inte, säger Uppsala landstings it-strateg Benny Eklund.

- Saken har kommit i ett annat läge sedan regeringen i somras kom med tilläggsdirektiv till patientdatautredningen på grund av oss.

Enligt direktivet ska utredningen se över möjligheten för direktåtkomst till vårduppgifter även för patienter. Och av utredningens ordförande har Benny Eklund fått höra att det vore bra med pratiska erfarenheter som underlag för bedömningarna.

- Landstinget ska nu tillsammans med datainspektionen och socialdepartementet undersöka om det går att driva patientjournalerna som forskningsprojekt i stället, säger Benny Eklund.

Om det går i lås kan ingen säga för närvarande.

- Även om vi måste vänta på en lagändring har vi i alla fall uppnått vårt syfte, anser Benny Eklund.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt