Patienter oväntat positiva till egna prover i biobanker

2004-03-16 23:00  

Rutinerna kring biobankslagen utgör inga bromsklossar inom vård och forskning. Det visar ett projekt som Landstingsförbundet genomfört.

I Kalmar, Skåne och Huddinge prövades de nya rutinerna kring lagen i höstas.

- Resultaten blev förvånansvärt bra. Informationen till patienterna tog inte särskilt lång tid. Och få patienter sa nej till att låta sina prover sparas i biobankerna, säger Göran Elinder, som samordnat projektet.

Biobankslagen infördes för drygt ett år sedan och ger patienterna stor bestämmanderätt över sina prover. Men först denna månad införs obligatorisk information om detta inom vården.

Både inom forskningen och vården har detta väckt kritik och farhågor. Forskarna har varnat för att viktiga prover kommer att undanhållas deras verksamhet. Läkarna har fruktat tidsödande hantering kring informationen till patienterna och administrationen av proverna.

Men enligt Göran Elinder har alltså de farhågorna kommit på skam.

- Jag tycker i princip att man ska få veta i vilket syfte ens prover sparas och att man ska få se vad de ska användas till.

- Det har med trovärdigheten för biobanken att göra. Rubbas den så blir det allvarligt, säger Göran Elinder.

Kerstin Österberg

Mer om: Biobanker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt