Partier vill ha ny tv-finansiering

2014-06-13 12:08  

Efter domen som stoppar Radiotjänst från att ta ut tv-avgift av alla som tittar på tv på datorn kräver flera partier ett nytt system. Men någon skatt får det inte vara, understryker Centern.

Centerpartiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius anser att domen i Högsta förvaltningsdomstolen bekräftar att lagstiftningen är förlegad.

– Domen visar ju det vi hela tiden påpekat, att det blir svårt att göra en gränsdragning när tekniken utvecklas. Dagens tv-avgift går inte i takt med tiden. Vill vill se en annan lösning och det har vi sagt hela tiden, säger han.

Centerpartiet har föreslagit att tv-avgiften ersätts med en public service-avgift, men Lodenius vill betona att det inte rör sig en om en skatt.

– Man får inte kalla det skatt, för är det en skatt så ska det tas beslut från oss folkvalda i riksdag och regering och då har du en politisk påverkan i det.

– En möjlighet skulle kunna vara att man gör exempelvis som med begravningsavgiften, där du har en summa som alla betalar som betalar skatt. Men det är ingen skatt.

Kristdemokraternas Andreas Carlson kallar beslutet "en seger för vanligt folk, och ett nederlag för byråkratin". "Det här är ytterligare ett tecken på att tekniken sprungit om detta mossiga finansieringssystem. Kristdemokraterna går till val på skrotad TV-licens och en modell med en separat medieavgift på skatten i stället" skriver han i en kommentar.

Ulf Nilsson (FP), vice ordförande i kulturutskottet, har inte studerat dagens dom ännu. Men han säger att den visar att det behövs ett nytt system.

– Vi behöver ha ett system som inte är beroende av vilken apparat man har, säger han.

– Vårt grundförslag är att man ska ha en neutral avgift som är lika för alla och som ska dras via skattsedeln. Men det ska inte vara en skatt, fortsätter han.

Nilsson vill nu att frågan utreds så fort som möjligt.

Mer om: TV Radiotjänst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt