Panoramakamera visar hela fotbollsplanen

2013-08-09 15:01  
Panoramakameran OmniCam 360 väger 15 kg. Foto: Fraunhofer HHI

Fotbollsmatch eller konsert, med en nyutvecklad panoramakamera blir det möjligt för en tv-tittare att välja bildvinkel.

Omni Cam 360 kallas en nyutvecklad panoramakamera som kan ställas vid mittlinjen av en fotbollsplan och visa en match ur olika vinklar, eller hela panoramat 360 grader. Den har utvecklats vid Fraunhoferinstitutet HHI i Berlin.

Kameran består av tio videokameror vars linser riktas mot speglar placerade så att de täcker hela panoramat. För att förhindra parallaxproblem riktas samtliga kameror mot samma punkt på sin respektive spegel. Genom en liten överlappning kan man via ett bildbehandlingsprogram skapa en panoramabild där den lilla avvikelsen på endast några pixlar inte blir märkbar för betraktaren.

Omni Cam 360 behöver inte kalibreras, den kan packas upp och ställas på stativ av en person och börja användas direkt. Vikten är endast 15 kg. Storleken är som en ordinär tv-kamera, och skymmer inte sikten för den publik som sitter på läktaren.

Panoramakameran har även testats i konsertsammanhang. En enhet placerades på scenen, två bland åskådarna. Via en app blev det möjligt för tv-tittarna att välja ur vilken vinkel man ville följa konserten. Tekniken demonstreras på mässan IBC i Amsterdam 13 - 17 september.

Håkan Abrahamson

Mer om: Panorama TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt