Paddor till politikerna ska spara pengar

2011-12-13 08:31  

Kostnadsbesparingar är drivkraften bakom att allt fler kommunpolitiker får en egen Ipad.

Kostnadsmedvetenhet och mindre miljöpåverkan är motiven till att allt fler kommuner skaffar Ipads till kommunstyrelsemedlemmar.

Varför det just blivit Ipad som de flesta kommuner väljer är lite otydligt, men Niclas Bendroth, it-strateg och teknisk projektledare för Lunds kommun berättar för Computer Sweden att man har haft en öppen upphandling.

I upphandling framkom att android-varianten föll bort eftersom den inte fungerade med kommunens javalösning för att hämta filer och pdf:er.

Charlotta Carlén, projektledare på it-kontoret i Järfälla kommun, förklarar varför man valt Ipad istället för en bärbar dator.

- Läsupplevelsen är mycket bättre än på en bärbar. Drivkraften och idéerna för hur man kan använda den här tekniken kommer till stor del från politikerna själva, säger Charlotta Carlén till Computer Sweden.

En som är helt inne på att använda den nya tekniken är Roland Axelsson, i kommunstyrelsen i Gällevare.

- Det är ingen tvekan om att det här är vägen vi ska gå. Vi sparar in pallvis med papper genom att använda plattor, säger han till CS.

Kommunens portokostnader uppgår till över en miljon kronor och därför har Gällivare kommun på försök låtit nämndpolitikerna läsa möteshandlingar i egna Ipads istället för på papper. Nu har man tagit beslut att samtliga 42 ledamöter i fullmäktige från och med nästa höst ska få varsin Ipad, enligt CS.

Roland Axelsson ser att beslut var enkelt att ta. Kostnaden för en Ipad ligger på cirka 4 000 kronor och totalt är kostnaden 200 000 kronor vilket bara är en fjärdedel av kommunens portokostnad.

Andra it-chefer som är positiva till läsplattan är Värnamos it-chef Håkan Axelsson som ser att smidighet och användbarheten talar för den nya tekniken. Miljöaspekten och kostnadsbesparingar är också drivande motiv. Även Staffan Lidén, it-chef på Bergs kommun ser samma fördelar med läsplattan.

60 politiker i Örebro får en läsplatta för en kostnad om cirka 300 000 kronor, enligt na.se. Kritiska röster har höjts bland kommuninvånarna men socialdemokratiska kommunalrådet Lena Baastad avfärdar kritiken.

– Fritidspolitiker har andra jobb och arbetar politiskt på kvällar och helger, och då är det rimligt att de får en telefon och en dator som arbetsredskap, berättar hon för na.se.

Istället för en vanlig dator har man valt att ge politikerna en läsplatta. På sikt ska man därigenom minska pappersåtgången.

Frida Sjödin

Mer om: Ipad Läsplatta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt