Packa kappsäcken med underhållning

2012-03-06 23:00  
Med Seagates trådlösa hårddisk kan du ta med dig 500 gigabyte extra underhållning på resan. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK TESTAR. Vill du ha med mer underhållning på resan än vad telefonen rymmer? Seagate har i så fall en lösning. Goflex Satellite är hårddisken som delar med sig av sitt innehåll via wifi.

Det är inte apparna som är de stora utrymmestjuvarna i mobiltelefoner och pekplattor. I stället är det långfilm, musik och bilder som äter gigabyte.

Tillverkare av externa hårddiskar har hittills inte haft något sätt att hjälpa oss med lagringsutrymmet  i våra bärbara prylar. Men Seagate har kommit på en lösning som fungerar riktigt bra: att förse den externa hårddisken med både wifi och batteri. På så vis blir Goflex Satellite ett portabelt nöjesbibliotek, som fungerar lika bra med bärbar dator som med mobiltelefon eller surfplatta.

Det är föredömligt enkelt att komma i gång.

Steg ett är att ansluta hårddisken till en dator via usb och fylla den med musik, filmer och bilder. Hårddisken gör ingen skillnad på vad som läggs på den, men filer lagrade i ett format som mobiltelefonen inte klarar av att spela upp är inte till någon glädje.

Nästa steg är att koppla loss hårddisken från datorn och trycka på strömbrytaren. Då startar den i delningsläge.

För att kunna titta på filmer och lyssna på musik återstår nu bara två steg: att installera Seagates app och sedan koppla upp mobiltelefonen till hårddiskens trådlösa nätverk, som i fabriksinställning är okrypterat och lösenordslöst, men går att skydda för den som vill.

Sedan är det bara att börja njuta av sina medhavda filmer. Vill övriga familjemedlemmar se en annan film behöver det inte innebära någon konflikt. Upp till tre enheter kan vara anslutna till Goflex Satellite samtidigt och det går bra med prylar som antingen använder Apples Ios eller Googles Android som operativsystem.

Batteritiden varierar med antalet samtidiga strömmar. Med en film i gång räcker den kring fem timmar. Visas fler filmer samtidigt förkortas batteritiden.

Hårddisken kostar kring 1 600 kronor, vilket motsvarar skillnaden mellan 16 och 64 gigabyte utrymme i en Ipad 2.

Efter Ny Tekniks test har Seagate släppt en uppdatering av program­varan till hårddisken som bland annat ska förbättra batteritiden avsevärt, göra det möjligt att ansluta åtta användare samtidigt, visa film via dlna samt behålla internetuppkopplingen samtidigt som telefon eller platta är ansluten till den.

Plus och minus

+ Smart lösning för att bära med sig mer underhållning.

+ Enkel att installera.

+ Fungerar med de filformat som mobiltelefonen eller ­pekplattan klarar.

– Inget för flygbolag som förbjuder trådlös kommunikation.

– Bryter internetuppkopplingen.

– Batteritiden har kunnat vara bättre.

Seagate Goflex Satellite

Lagringsutrymme: 500 gigabyte.

Anslutningar: usb 3.0 och wifi.

Batteritid: upp till fem timmar.

Storlek:

12x3,2x8,8 centimeter.

Vikt: 267 gram.

Pris: cirka 1 600 kronor.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt