På Mattecentrum får alla en extra chans

2008-08-12 14:33  

Matematik ska vara kul, lätt och gratis. Därför finns Mattecentrum, som startats för att ge gymnasister matematikundervisning och läxläsningshjälp.

- Tanken med mitt projekt är att ge alla som vill lära sig mer om matte en extra chans. Alla har ju inte föräldrar som kan hjälpa dem eller har råd att betala en privatlärare. Därför är all undervisning helt gratis, säger Johan Wendt, som startade verksamheten i Stockholm i våras.

Elin Berglöf läste om Johan Wendts projekt och blev inspirerad.

- Matematik är en av de viktigaste grundstenarna i vårt moderna samhälle. Det är i grund och botten en demokratifråga att alla människor får möjlighet att lära sig matematik, tycker Elin Berglöf, som har civilingenjörsexamen i teknisk fysik från Umeå. Nu är hon också med och undervisar. Ytterligare ett par volontärer tillkommer i höst och under nästa år räknar Johan Wendt med att expandera på fler ställen i landet.

- Jag tror att det finns många människor i Sverige som kan tänka sig att jobba frivilligt med detta, säger Johan Wendt.

Någon lön tar han inte ut själv, men de andra får 25 kronor i timmen från de pengar han lyckats ragga från sponsorer för att täcka utgifter. Det kostar att trycka undervisningsmaterial och att driva en hemsida.

På hemsidan finns för närvarande 30 filmade mattelektioner. Målet är att inom ett år ha samtliga kurser i gymnasiematten i digital form, som ett uppslagsverk.

Johan Wendt växte upp med de lyckliga omständigheterna att ha föräldrar som var lärare och gav honom precis lagom med stöd, uppmuntran och press.

Nu vill han hjälpa dem som inte är lika lyckligt lottade, men som vill komma någon vart. Hans elever är av alla de slag, från dem som har verkliga problem till superduktiga som bara vill lära sig mer och mer.

Johan Wendt har alltid gillat matte och haft lätt för det. Undervisningserfarenhet skaffade han sig genom att hjälpa grannbarnen med matteläxorna. Själv har han haft en del usla lärare, men också en underbar, som inspirerade honom till civilingenjörsexamen, väg och vatten i Lund. Nu jobbar han på Ingenjörssamfundet som projektadministratör.

- Alla kan inte lära alla om allt. Mattecentrum är ett komplement till den ordinarie matematikundervisningen på gymnasiet. Då har det hunnit bli såpass svårt att man kanske behöver någon att prata med, om man inte fattade allting på lektionen i skolan.

- Jag som har erfarenhet från stora tentor på universitet kan också hjälpa dem som gör nationella provet i årskurs 1 med tips om hur man lägger upp detta första stora prov, att man ska ta med något att äta, inte fastna på en uppgift utan gå vidare, sådant som en lärare kanske inte tänker på att informera om.

Matteundervisningen sker i Stockholms Fria Gymnasiums lokaler vid Odenplan och är öppen för elever från hela Stockholm.

En liten bonus för eleverna i höst är att 20 riksdagsledamöter kommer och hjälpa till som gästlärare.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt