Överlägset dyrast i mobilen

2010-11-04 09:39  

Vilka komponenter är dyrast i dagens mobiler? Analysföretaget Forward Concepts har delat upp den marknaden i 19 olika segment. En av komponenterna står för en tredjedel av hela kostnaden.

Det är bildskärmen som är överlägset dyraste komponenten i dagens mobiler.  Den står för hela 31 procent av komponentkostnaden räknat på  alla sålda mobiler.   Därefter kommer de viktiga digitala basbandskretsarna (14 procent), bildsensorerna (8 procent), radiokretsarna för mobilnäten (7 procent) och kommunikationsprocessorerna (7 procent).

Analysföretaget Forward Concepts uppskattar att komponentmarknaden för mobiltelefonerna är värd 50 miljarder dollar, alltså runt 350 miljarder kronor.  Överlägset största leverantör av mobilkomponenter är Qualcomm, med 20 procents marknadsandel, följt av TI med 14 procents andel och halvsvenska ST- Ericssons med en tioprocentig andel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt