Över 100 000 nätattacker av främmande makt

2017-01-09 07:31  
Foto: IBL/Ismo Pekkarinen

Det blir vanligare att främmande makt ligger bakom nätattacker i Sverige.

I fjol utfördes minst 100 000 attacker, rapporterar SVT Nyheter.

– Det sker en konstant ökning, säger Anni Bölenius, informationschef vid Försvarets radioanstalt (FRA), till TT.

FRA har aldrig tidigare berättat om hur stor omfattningen det är på cyberattackerna mot Sverige som kan kopplas till andra länders underrättelsetjänster eller statsstödda organisationer. Men nu säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA, till SVT att ”under en typisk månad kan vi se 10 000 aktiviteter från statliga utländska angripare mot svenska mål”.

– Det är medvetna intrångsförsök eller kapningar av svenska datorer. Vi har sett fullbordade angrepp mot Sverige, men vi kommer inte att tala om vilka mål det är, säger Anni Bölenius.

Hon säger att det bland annat är svenska myndigheter, statliga bolag eller forsknings- och försvarsindustrin som utsätts för attackerna.

Läs mer: Få myndigheter rapporterar it-problem

FRA konstaterar att IT-säkerheten är dålig på många håll.

– Det finns de som har ett relativt bra skydd och så finns det företag, organisationer och myndigheter som har ett sämre skydd där en angripare utan större svårigheter kan komma in i systemen och komma åt känslig information, säger Fredrik Wallin till SVT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL