Otroligt – men sant!

2009-04-02 08:12  

Det var bara en av de många intressanta teknikartiklarna i Ny Teknik i går som var ett aprilskämt. De flesta läsare prickade rätt, men en och annan tyckte sig se flera 1:a april-artiklar i tidningen och på webben.

Tre av fyra läsare ansåg att artikeln om 3d-tv var lite för bra för att vara sann. Och det stämde.

Linköpingsföretaget Autostereoskopisk teknik finns inte i verkligheten och inte heller företagets uppfinning med vertikala raster av speglar som gör en vanlig tvådimensionell platt-tv till en 3d-tv.

Skämtet var en modern version av televisionens klassiker från 1962 där Kjell Stensson förvandlade dåtidens svart-vita tv till färg-tv med hjälp av en nylonstrumpa. (Se inslaget på Youtube)

-Det går att använda vanliga fönsterpersienner också berättade företagets forskningschef Pär Siene för Ny Tekniks reporter.

Men var tionde läsare, som i går svarade på webbfrågan vilka artiklar som man trodde var ett aprilskämt, pekade ut toppartikeln om den nya miljöpåsen som bryts ned av syre som Ny Tekniks aprilskämt.

Nästan lika många trodde att artikeln om takpannor i glas var aprilskämtet medan ännu fler pekade ut både miljöpåsarna, glastaket och persiennerna som fullfjädrade 1:a april-artiklar.

Så kan det gå. Totalt röstade 871 Ny Teknik-läsare på de fyra alternativen.

Hårddisk laddad med fildelning
Året bästa svenska aprilskämt, enligt sajten Aprilskämt.se, var dock inte Ny Tekniks utandatorbutiken Webhallenssamarbete med The Pirate Bay och Western Digital om färdigifyllda hårddiskar med de populäraste filmerna, spelen och musiken.

Och vilken tajmning med det skämtet - samma dag som fildelningslagen Ipred började gälla i Sverige.

Det näst bästa skämtet varPC för Allas nyhetom att de flesta lcd-skärmar är redan förberedda för att agera pekskärm, men att funktionen är avstängd. PC för Alla talar om för sina läsare hur man aktiverar pekskärmen på 30 sekunder!

Gräddfilen i tunnelbanan
Dagens Nyheters skämt om att Stockholms Lokaltrafik erbjuder sina kollektivresenärer ett VIP-kort som garanterar sittplats på tunnelbanan och förtur i busskön kom bara på 16:e plats i Aprilskämts rankning – trots att bevisligen många stockholmare gick på det.

Tidningen Metro hade också ett SL-skämt, fabricerat av SL självt. Det gick ut på SL ska bötfälla alla som står på fel sida i rulltrappan.

Läs alla 98 rankade aprilskämten på Aprilskämt.se.

Status på redaktionerna
- Att komma på det perfekta aprilskämtet är en allvarlig sak ute på redaktionerna. För de potentiella påhittarna är det djupt allvar att komma på bästa skämtet. En riktigt duktig påhittare kan t o m hamna i bättre läge inför nästa löneförhandling.

- På tidningarnas marknadsavdelningar älskas de journalister som kommer på bra aprilskämt. Ett bra scoop har mindre värde, skriver de fyra grundarna av Aprilskämt.se, som listat aprilskämt sedan 2007.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Teknik Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt