Östens riktnummer gjorde världen liten

2011-06-20 11:59  
Östen Mäkitalo är död. Han blev 72 år. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Att vi kan ringa med mobiltelefonen över hela världen beror på några unga, djärva ingenjörer på Televerket. En av dem var Östen Mäkitalo. Nu är han död. Ny Teknik fick sista intervjun med honom.

- Jag var då, i slutet av 1960-talet, en ganska grön ingenjör som vågade komma med idéer som gick stick i stäv med det liggande förslaget om hur framtidens mobiltelefoni skulle organiseras, sade Östen Mäkitalo i en intervju för Ny Tekniks nya tidning Teknik Historia för en månad sedan.

Intervjun handlade om den revolutionerande ”uppfinningen” att ge mobiltelefonin ett eget ”riktnummer”, 010-numret i NMT-nätet och 070-numret i GSM-nätet.

Med detta riktnummer kan mobilsystemet automatiskt söka upp mottagaren varhelst han eller hon befinner sig.

Det var här som orden roaming och handover etablerades.

Roaming och handover handlar om att samtal kan flyttas mellan olika nät, även i utlandet, och att ett pågående samtal kan flyttas mellan olika basstationer utan att brytas.

Men eftersom det handlade om svenska uppfinningar hette det ”strövare”, vilket sedan översattes till det internationellt gångbara roaming.

- Utan riktnummer hade mobiltelefoni inte haft den roll som den har i dag. Riktnumret gjorde roaming möjlig och utan roaming hade mobilen inte varit ett miljonanvändarsystem, sade Östen Mäkitalo i intervjun med Ny Teknik.

Han och hans kollegor såg hur snabbt den tekniska utvecklingen gick och att mikroprocessorn var på väg.

Därför vågade de komma med sina djärva förslag - även om tekniken ännu inte fanns på plats.

- Hade vi byggt NMT-systemet utifrån den existerande tekniken hade vi för evigt hamnat på efterkälken, sade Östen Mäkitalo.

Läs hela intervjun med Östen Mäkitalo och hans kollega Thomas Haug och deras framsynthet i nästa nummer av Teknik Historia som kommer ut efter sommaren.

Östen Mäkitalo avled helt oväntat av ett akut hjärtproblem i torsdags.

Han arbetade med forskning- och utveckling in det sista på Wireless@KTH där han varit gästprofessor i fem år.

Mobiltelefonins utveckling

1956: Den 25 april 1956 öppnas ett av världens första helautomatiska system för mobiltelefoni i Stockholm. Det kallas MTA – Mobiltelefonsystem A – och hade åtta abonnenter från start och 26 stycken vid årets slut.

1965: Televerket lanserar ett nytt automatiskt system, MTB, som använder sig av transistorer. Första åren bara i Stockholm och Göteborg och 1969 även i Malmö.

1969: Chefstjänstemän och tekniker från de nordiska teleförvaltningarna har sitt årliga avstämningsmöte i den lilla nordnorska fiskebyn Kabelvåg. Här lanserar svensken Carl-Gösta Åsdal förslaget till en gemensam nordisk standard för mobiltelefoni – NMT.

1971: NMT-gruppen presenterar sina planer för ett 40-tal tillverkare av mobiltelefoner, bland dem både japanska och amerikanska tillverkare.

1981: NMT 450 invigs i Sverige den 1 oktober 1981. Priset för en mobiltelefon är 18 000 kronor.

1986: NMT 900 introduceras i november 1986 som komplement till NMT 450.

1991: Officiell start för den digitala mobilstandarden GSM är den 1 juli 1991. Men de flesta länder kommer inte igång förrän året efter. Finska Radiolinja och tyska Mannesman är först i världen att öppna ett kommersiellt GSM-nät.

1997: Comviq lanserar som första operatör i Sverige kontantkort till mobiltelefonerna.

2000: Licenser för UMTS, standarden för tredje generationens mobiltelefoni efter NTM och GSM, börjar säljas.

2005: De första näten för så kallat turbo-3G  (hsdpa) startas i USA och Europa. Det öppnar dörren för mobilt bredband.

2008: Fem mobiloperatörer får licens att bygga nät för fjärde generationens mobiltelefoni, 4G, i Sverige.

2011: Antalet mobilanvändare i världen väntas mot slutet av 2011 uppgå till närmare 6 miljarder.

Källa: Mobilen 50 år

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt